Лидерите на Нова Република представиха днес на среща със симпатизанти в регионалната библиотека листата на кандидатите за народни представители от област Шумен. Радан Кънев, Трайчо Трайков и Мартин Димитров заявиха категорично, че единствено дясното е алтернатива на комунистите, ДПС и ГЕРБ .

“Истината е, че през последните 12 години управляват само БСП, ДПС, ГЕРБ. Трите партии се сменят във властта като управляват по комунистически модел - натискат медии, натискат бизнес, натискат свободния човек, печелят нечестни избори, надпреварват се единствено в кражби и партийни назначения, а не за принципи и идеали. Затова, ако продължават да се сменят във властта, това значи, че в България комунистите не са преборени”, заяви Радан Кънев.

“Къде си е отишъл комунизмът, ако собствеността не ти е сигурна, поради липсата на нормална работеща съдебна система, ако медиите не са свободни и в тях не можеш да прочетеш истината, а знаеш, че са предварително написани под диктовката  на партиен началник, ако назначенията в службата зависят от партийното членство, а не от развитието на таланта ти, от усилията ти, от образованието, ако бизнесът не ти е свободен, а зависи от волята на партийни началници”, каза той.

Според него целта, която си поставя Нова Република, е на това управление да се сложи край, като уточни, че алтернативата е обединение на всички вдясно. Радан Кънев сподели още, че при обиколките в страната Нова република получава подкрепа от хората затова, че обединението единствено говори открито и с факти за ширещата се корупция.  

“Когато говорим за кражба и корупция това не са празни приказки, а реалните факти: 6 милиарда лева от “Белене” и КТБ само през последните две години, говорим за 1 милиард лева годишно от Агенция “Пътна инфраструктура” и после дупки по оправените пътища. Говорим за десетки и стотици милиони от боклука на всеки голям град. Говорим за десетки милиони от водния цикъл на всеки голям град, където отново и отново се извършват огромни ремонти, които хората ги чакат с нетърпение, а след завършването им - парите са изхарчени, комисионните прибрани, а резултатът - отново започва разкопаването. Говорим за огромни кражби в системата на здравеопазването и образованието, и всичко това продължава при различни управления по един и същи модел”, каза Кънев. 

Мартин Димитров заяви, че България се нуждае от огромна промяна и битки. Нова република знае как да ги води и е готова да ги спечели, ако получи доверието на хората. “За 10 години страните от Източна Европа, които влязоха в ЕС, забогатяха, а само България остана бедна. Литва, Латвия, Естония станаха богати европейски страни. Няма как да забогатее България, ако правителствата не работят за малкия бизнес, който създава работните места и добрите заплати, а работят само за монополистите. Така че има нужда от огромна промяна и тя може да се извърши само от една разумна демократична алтернатива”, каза Димитров. 

Трайчо Трайков засегна въпросът за бъдещето на страната ни в обединена Европа и категорично заяви, че е необходимо бързо политиците в България да се обединят около ясна позиция за това как виждаме утре Европа и къде е достойното място на България в нея.

“От известно време насам все повече европейски политици казват на глас вижданията си за различни алтернативни варианти за бъдещето на Европа. Тези дни чухме и председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер да ги резюмира в 5 точки, 4 от които не отговарят на нашия интерес. Искаме ли Европа без свобода на движение, искаме ли Европа само да представлява свободен пазар, искаме ли Европа на много скорости, където има първа и втора класа европейци? Отговорът е “не” и затова много бързо политиците в България трябва да се обединят около ясна  и категорична позиция - Европа  на равноправни граждани, където индивидуалните човешки права и правата на всяка отделна държава тежат заедно в общото. Ето затова ние от Нова република ще се борим, затова искаме вашето доверие, за да помогнем на България в този момент”, каза Трайков.

Пред присъстващите Радан Кънев представи шуменската листа на кандидатите за народни представители от Нова република - Анета Цветанова Георгиева, Димитър Янев Милчев, Николай Живков Железов, Кръстю Иванов Баев, Петър Емилов Петров, Росен Панайотов Стефанов и Васил Гочев Тодоров.

Водещият на листата Анета Георгиева призова да се гласува с № 4 в бюлетината и напомни, че преференциалния вот е в сила и всеки може да си избере този, когото смята, че ще го представлява най-добре в парламента.

Пожелавайки им успех Радан Кънев подчерта, че хората знаят какво да очакват от Нова република, а тя знае кой е верният път.

“В Нова република сме казвали много ясно „ние сме дясна политическа формация“, може би единствената в България и в момента. Ние знаем кой е десният политически компас и имаме три предимства:  Доказали сме, че сме смели и последователни, доказали  сме, че ще бъдем единни, и сме доказали, че когато правим избор, ще правим десния, а не лесния  избор. Това са сериозни предимства и те тепърва ще носят подкрепа в българската политика”.

Пресцентър на Нова република - Шумен