Човек с висше музикално образование, но изкарал техническа магистратура и сложил титла "инж." пред името си, кандидатства за разрешение да проектира сгради. Отказват им, но те обжалват отказите в съда и ги печелят.

За тревожната и опасна тенденция алармираха днес от шуменската Камара на инженерите в инвестиционното проектиране на среща с кандидат-депутатите от Коалиция за "БСП за България" Иван Иванов и инж. Иван Йонков.

Председателят на камарата инж. Красимира Димова обясни, че тяхната организация утвърждава и издава проектантска правоспособност на инженерите. "Все по-често обаче кандидатстват бакалаври с хуманитарни специалности, които после за 1-2 години са изкарали техническа магистратура. Ние, разбира се, отказваме да дадем проектантска правоспособност, защото не са подготвени, но те ни съдят и печелят делата. Вече имаме няколко такива случая. Идва, например, човек с музикално образование, получено в Германия, но изкарал една магистратура в техническия в Пловдив и иска правоспособност. Направете нещо. Писахме на кого ли не и нищо", разказа инж. Димова.

"Втрещен съм, за първи път чувам, че може и така. Ами ако започнат и лекари да дипломират по този начин... Ще проверя и ще направя каквото е по силите ми", обеща Иван Иванов.

Строителите, архитектите и инженерите са обезпокоени от пълното информационно затъмнение по изготвянето на т.нар. ПИП - прединвестиционно проучване, за водния сектор в Шуменска област. От записаните в ПИП приоритети ще зависи за какви водни пари ще можем да искаме европейско финансиране след 2020 г. В момента се знае само, че МРРБ е възложило изготвянето на ПИП на фирма от Бургас и че срокът изтича, а никой в Шумен няма представа какво ще пише в него.

"Ние нямаме представа какво се планира за региона ни по най-болезнения проблем - водата. През следващите години в България ще се изсипят огромни пари във водния сектор, но не се знае къде и в какво. Страхувам се, че този ПИП после ще се използва за париране на всякакви искания за инвестиции. Затова аз, независимо дали ще сме управляваща партия или опозиция, ще искам новият управител на ВиК да излезе и да оповести публично какво пише в този ПИП. В момента дори в Асоциацията по ВиК не знаят нищо. Каква е тази тайнственост", каза водачът на листата на шуменските социалисти Иван Иванов.

На срещата се коментира и санирането на жилищните блокове. Според инж. Иван Йонков условията не са справедливи. "Нямам нищо против санирането въобще, но сега се санира на едни, а плащат всички по неясни критерии. Редно е в санирането да участват всички и да се конкурират с проекти, това трябва да е критерият. Или да се каже, че се санират само панелни блокове и толкова. Освен това не е ясно предвижда ли се този процес да продължи и колко години напред", каза инж. Йонков.

Строителите имат проблем и с наредба РД-02-20-19 от 2012 г. на МРРБ за проектиране на строителните конструкции на строежите чрез прилагане на европейската система за проектиране на строителни конструкции, която според тях неправилно регулира зените и в противоречие със закона за обществените поръчки. Освен това строителите недоволстват от използването на т.нар. вариации, когато финансирането на обектите е от Световната банка. Те дават възможност една фирма да се "бетонира" за няколко пътни обекта и не се дава конкурентен достъп на други фирми да работят. Това също противоречи на нашето законодателство, подчерта шефът на БАРС инж. Данко Добрев.

Коалиция "БСП за България"
Купуването и продаването на гласове е престъпление