Изграждането на пречиствателната станция за питейни води е най-важно за хората на Шумен и региона. Това обяви днес на среща с граждани и активисти на ГЕРБ Лиляна Павлова – министър на регионалното развитие в първото и второ правителство на Бойко Борисов и водач на кандидат-депутатската листа във Варна.

Отпуснахме 400 хил. лева от държавния бюджет за изготвяне на работен план за пречиствателната станция. Чистотата на водата в ХХІ век е важна за качеството на живот на хората”, заяви Лиляна Павлова и добави, че по Оперативна програма „Регионално развитие” община Шумен ще получи 26 млн. лева за инфраструктурни проекти.

Павлова уточни, че кабинетът „Борисов 2” е заделил 300 млн. лева за изграждане на първите две отсечки от автомагистрала „Хемус”. За участъка, с дължина 16 километра от Каспичан до Буховци, са предвидени 160 млн. лева, а други 140 млн. лева са отпуснати за трасето от Буховци към Разград и Търговище. Още 30 километра от магистралата ще се изградят в направлението Разград-Бяла. „Ние си даваме ясна сметка, че през последните години Южна България се разви по-бързо. Във фокуса на ГЕРБ сега е икономическото възраждане на северната част на страната. Знаем и можем да строим инфраструктура сега вече ще надграждаме. Нужна ни е широка подкрепа, за да не позволим на популизма да ни залее и да реализираме програмата си”, каза Лиляна Павлова.

Пред активистите на ГЕРБ в зала „Тича” на Гранд хотел „Шумен” тя очерта основните моменти в предизборната програма на партията.

„Това са социална политика, образование, здравеопазване. Подкрепяме тридетния модел на семейство и подпомагане на младите майки за по-бързо завръщане на работа. Всяка жена предпочела да се върне на работа преди изтичане на майчинството ще получава процент от него към заплатата. Бабите, които се грижат за малките си внуци също ще бъдат подпомогнати”, обясни Лиляна Павлова и допълни, че от ГЕРБ ще искат преразглеждане на решенията за ТЕЛК, за да спре източването на социалната система, защото 980 хил. души у нас получават инвалидни пенсии, но не всички от тях наистина са със заболяване. Тя подчерта, че при бъдещо правителство на ГЕРБ ще се работи за спиране източването на НЗОК през клиничните пътеки, демонополизиране на касата, изграждане на центрове за спешна медицинска помощ в малките населени места, закупуване на нови 400 линейки, въвеждане на електронно пациентско досие.

Павлова отбеляза, че ще се работи за реда и сигурността в селата като се осигурят допълнителни полицейски коли, служители на реда и видеонаблюдение.

Подкрепа на професионалните гимназии, изграждане на учебни бази за часове по практика, повишаване на учителските заплати и преквалификация на педагозите са само част от мерките, които ГЕРБ има намерение да реализира в сферата на образованието. „Ще изградим и спортни салони в училищата, където няма”, обеща Лиляна Павлова и акцентира върху създаването на спомагателен фонд за финансиране изграждането на ВиК инфраструктура и ремонт на пътища в малките общини и населени места, които не могат да кандидатстват за евросредства.

По-рано днес Павлова направи оглед на първите блокове санирани в Шумен по Националната програма за енергийна ефективност на многопрофилните жилищни сгради на бул. „Ришки проход” и улица „Софийско шосе”. Тя похвали работата на фирмите – изпълнителки и разговаря с тях за качеството на строителство.

Предстои до 10 дни санирането на тези сгради да приключи. Подписаните договори по програмата за безплатно саниране в Шумен са общо 27.

Павлова оцени високо усилията на местната власт и бизнеса за привличане на инвестиции и даде за пример Индустриалния парк в Шумен, където до края на тази година ще бъдат изградени четири нови предприятия, които ще осигурят 1 100 работни места. „В това отношение Шумен значително изпреварва Варна и се развива най-добре от големите градове в Североизточна България”, посочи Лиляна Павлова и добави, че това е единствения път за постигане на икономически растеж в региона.

Пресцентър на ПП ГЕРБ-Шумен