„За всяка реформа е нужно мнозинство в парламента. От ГЕРБ имаме воля за реформи. В коалиционна среда работихме сложно”, заяви днес на среща с бизнесмени в Шумен Лиляна Павлова – министър на регионалното развитие в двете правителства на Бойко Борисов, а сега водач на депутатската листа на партията във Варна.

Днес Павлова посети Шумен и се срещна с представителите на Стопанската камара в града. На дискусията присъстваха кметът на Шумен и областен лидер на ГЕРБ Любомир Христов и зам.-кметът Боян Тодоров.

Най-крупните индустриалци в региона поставиха открито проблемите, които срещат в работата си.

Основните въпроси, които поставиха за решаване местните бизнесмени бяха свързани с бавната административна машина, липсата на квалифицирана работна ръка, добра инфраструктура. Те попитаха Павлова и за данъчната политика на ГЕРБ.

„Ние осигуряваме 13 хил. работни места в областта. Искаме да развиваме града и региона. Местната икономика е най-голямата в Североизточна България. Изпреварваме градове като Варна. За успешното развитие е нужна добра бизнес среда, която зависи от инфраструктурата и данъчната политика. Всички искаме да живеем в хубав град”, описа ситуацията председателят на местната Стопанска камара Николай Тончев. Той изрази всеобщото разочарование на бизнеса от икономическата програма на БСП.

„Не планираме повишаване на данъците, ще запазим плоския данък. Шумен е пример за икономическо развитие”, заяви Лиляна Павлова и подчерта, че сред основните цели в програмата на ГЕРБ е премахване на административните тежести за бизнеса. „Това е първият закон, който ще подготвим за разглеждане от новия парламент, ще променим и подзаконови актове, за да улесним хората, които създават работни места”, обясни Лиляна Павлова.

Местните индустриалци не скриха намерението си да прибегнат към внасянето на работна ръка от Украйна и Молдова, защото в региона липсват квалифицирани кадри. Те поискаха Областна управа да поеме координацията по процеса на набавяне на работници от двете страни, защото сега процедурите са много усложнени.

„Причина за липсата на добри кадри е ликвидирането на професионалното образование. Приоритетно ще насочим средства за развитие на професионалните гимназии, но пак ще се наложи да внасяме работници от Украйна и Молдова и ние от ГЕРБ подкрепяме това. Целта е да се преборим проблема с трайно безработните, който се подхранва от европейските социални фондове. Предпочитаме тези пари да отиват в предприятията, които да наемат и обучат свои кадри”, разясни Павлова.

Местния бизнес отбеляза и факта, че 80% от евросредствата в социалната сфера и образованието минават през неправителствените организации у нас, а практиката показва, че това не е неефективен модел.

Представителите на Стопанската камара в Шумен препоръчаха да се затегнат мерките по събиране на данъците и източването на ДДС и се позоваха на техни проучвания, които показват, че в държавната хазна могат да влязат още най-малко 2 млрд. лева. „Само 400 млн. лева годишно губи държавата от продажбата на контрабанден тютюн. Доволни сме, че няма да се вдигат данъците, но искаме реални реформи”, заявиха шуменските бизнесмени. Те посочиха и проблема с акциза на горивата и подчертаха, че в страната има над 30 хил. ведомствени бензиностанции, които не отговарят на никакви изисквания и контролът над дейността им е слаб.

Местният бизнес не пропусна да повдигне въпроса и за изграждането на пътя Силистра-Лесово, който ще оживи икономически региона. Николай Тончев обясни, че могат да се намерят инвеститори. След спор за икономическата рентабилност на проекта страните се споразумяха държавата да даде пари за изграждането на четирилентов скоростен път, а бизнесмените да поемат строителството на моста, който ще свързва Силистра с румънския град Кълъраш.
Лиляна Павлова припомни, че при управлението на ГЕРБ са дадени 200 млн. лева за изграждане и ремонт на пътища в региона на Шуменско и Североизточна България. Тя обясни, че кабинетът „Борисов 2” е осигурил 300 млн. лева за изграждането на първите два етапа от автомагистрала „Хемус”. Първият от Каспичан до Буховци с дължина от 16 километра и цена от 160 млн. лева. Втората отсечка от Буховци към Разград и Търговище, която е дълга 14 километра и струва 140 млн. лева.

„Автомагистрала „Хемус” е безспорен приоритет и залог за икономическия ръст на Шумен и региона”, категорична бе Лиляна Павлова. Тя припомни, че правителството на Бойко Борисов е събрало 3 млрд. повече от данъци през миналата година, но добави, че ежегодно с 5 млрд. от държавната хазна се дотират парите за пенсии.В подробности, касаещи развитието на бизнеса, Павлова запозна индустриалците и с основните приоритети в програмата на ГЕРБ и обеща да се вслуша в препоръките на  шуменските бизнесмени.
По-рано през деня Лиляна Павлова посети Индустриалния парк в Шумен и на място се запозна с изграждането на две предприятия там. Тя разговаря и с представителите на фирмите – изпълнителки на строителните дейности и остана доволна от видяното.

Изпълнителният директор на Индустриалния парк Николай Тончев подчерта, че са в процес на подписване на договори за изграждане на още няколко нови завода.

До края на годината в новата индустриална зона на Шумен ще бъдат завършени четири предприятия, които ще осигурят 1 100 работни места.

Пресцентър на ПП ГЕРБ-Шумен