На обикновените хора им е писнало от нeдоимък, неглижиране на проблемите им, несигурност и несправедливост във всички сфери на живота и искат коренна промяна. Търпението е на ръба. Това се чува при срещите на кандидатите за народни представители от Коалиция "БСП за България" в селата и градовете на Шуменска област.

На масата хора им е дотегнало да живеят ден за ден, да търкат лотарийни билети и да не могат да планират живота си дори два-три месеца напред, да работят и пак да са бедни, да не смеят да родят по едно дете, камо ли второ. Хората на село, доколкото са останали, не искат да газят в кал до колене при всеки дъжд, да не познават кварталния си полицай и гладни роми през ден да тарашат мазите им, да гледат читалищата им как се рушат.

Пенсионерите се виждат с пари само на 7-мо число, докато платят сметките и лекарствата. Здравеопазването и образованието мерят човека в пари, медици и учители се срамуват да кажат какви заплати получават. Безработицата се решава с емиграция, а бизнесът се чуди откъде да наеме работници и дали да не ги внесе от чужбина. Същият бизнес обаче се стиска за по-голяма заплата и не ще да плаща по-високи данъци, за да започнат хората да се завръщат. Всеки българин в чужбина гледа с едно око към нас и чака някакъв знак, че нещо се променя.

"Можем да им дадем този знак на 26 март с бюлетина № 10. Проблемите на обикновените хора са проблеми на социалистите и решенията за тях са записани подробно в управленската програма на "БСП за България" - от преизчислението на пенсиите и учителските заплати, през детските добавки и по-високите данъци за най-богатите, до безплатното здравеопазване и образование, индустриализацията, възраждането на земеделието, националната и вътрешната сигурност. Това е грижа за хората, която само социалната държава може да гарантира и да осигури. Омръзна ни да сме стока и търпението наистина е на ръба", заявява водачът на шуменската листа на социалистите Иван Иванов

"Градовете ни - с тесни тротоари и магазини втора употреба, са се превърнали в тъжни игрални зали, в които всеки търка късмета си. Дори да се изпълни светлото обещание на ГЕРБ за двойни заплати на учителите, те няма да излязат скоро от коридорите на нищетата, докато ученикът не спре да се търгува.

Образованието ще куца, докато не се въведе само по един учебник по предмет за всички и докато не се изготви национална карта "образование - икономика", за да започнем да произвеждаме кадри, а не безработни. Каквото е положението на българските пенсионери и хилядите безработни млади хора, такова е и на цялата държава. На път са отново да ни вкарат във филма на паралелната държава. Отново ни представят кризата като растеж. БСП изпрати своето историческо послание за промяна преди месец. Тази промяна тръгна от нас и осъзнаването на нашите грешки. Малките стъпки от управленската платформа на БСП са пътят към голямата политика. Това е начинът за реформи, а не големи думи и показност с неща като зала "Арена Шумен", която ще стои празна", каза на една от последните си срещи с избиратели кандидатката за народен представител Лили Петрова в читалище "Добри Войников".

Третият в листата д-р Валентин Петров поддържа идеята за безплатен основен пакет здравни услуги за всички. "Тези дни съм свидетел на отричане на всичко, постигнато в здравеопазването до този момент. Напротив, извървян е огромен път и съм свидетел на революционни неща в медицината. Мнозина са живи благодарение на това, че тя се развива, понякога независимо от политиката на правителствата. Но какво искаме ние да се случи в здравеопазването след тези избори? Здравеопазването в един основен пакет трябва да стане абсолютно безплатно. Ако един от нас има медицинска нужда, да се обърне към личен лекар, специалист или болница и да не дължи никакви пари за това. Т.е. основните ни здравни нужди да бъдат покрити. Ако пациентът иска нещо да надгради, може да доплати. Но базата здравни услуги, необходими за оцеляването на човека, трябва да е безплатно. Това е едно от нещата, за които тази партия има нагласа да се бори и затова съм нейната листа. В Шумен здравеопазването е изключително е дебалансирано. Едни болници вървят, трупат машини и кадри, а други затъват. Независимо къде е попаднал болният човек, той трябва да получи максималната помощ, от която се нуждае, да изчезне дисбалансът", каза д-р Петров. Според него липсата на медицинско кадри също е огромен проблем. "Имаме три хирургични отделения, три вътрешни, а персоналът по стандарт е за едно. Нека има една структура, но да отговаря на стандартите", добави кардиологът.

"На всички трябва да е ясно, че ние сме тръгнали за победа на 26 март и за нищо друго. Тази победа ще бъде посветена на вас - хората, градили тази държава. Нашата програма дава възможност на младите хора да работят тук. Земеделските производители да имат възможност да продават стоката си тук, а веригите да зареждат над 50 % от асортимента си от местни производители.

Даваме възможност на българските университети да създават кадри, а не безработни висшисти. Всеки пациент да получава здравеопазване, което му е гарантирано по конституция. Не щем да бъдем стока, а хора, за които държавата полага грижа. Бизнесът също поставя проблеми. Градът се разраства, откриват се производства, а няма кой да застане зад тях. Искаме всичко, което е записано в конституцията като право за хората, да е реалност, а не пожелание. Да изкореним загнилия корен, посаден преди 8 г. от ГЕРБ и да създадем нещо ново, което ще даде плодове за всеки един от нас, а не за шепа богопомазани. Това повече не може да продължава така, кажете го на повече хора", призова Иван Иванов.

По въпроса за водата в Шумен, той предупреди, че обещанията за строеж на пречиствателна станция с европейски средства са лъжа. "В европейските фондове не е имало и няма пари за чиста вода, Европа финансира само пречистване на мръсната вода. Пречиствателна станция за Шумен може да построи само държавата със свои пари, държавен ангажимент е и ремонтът на довеждащия водопровод от яз. "Тича", другото са празни приказки", каза водачът на листата на социалистите.

Според 12-ия в листата инж. Иван Йонков нещата в общините може малко да потръгнат, ако държавата започне всяка година да увеличава поне с 1 % субсидията за общините. "В момента държавата връща в общините едва 8% от събраните данъци, другите 92% остават за нея, а в същото време прехвърля още и още свои отговорности на общините, без да осигури финансиране. Аз се ангажирам да работя за това процентът постепенно да се увеличава, като за 4 години да достигне 12 на сто. Тогава общините ще могат да си позволят да подобряват социалната инфраструктура, ще има и за градовете, и за селата", казва бившият зам.-кмет на Шумен по строителството. 

На среща пенсионери от Шумен връчиха на кандидатите от БСП списък с техни искания. Пенсионерите настояват най-сетне НС да приеме закон за възрастните хора, който им е нужен, за да са независими от кметствата. Пенсиите да се осъвременяват и преизчисляват ежегодно. Клубовете да им се предоставят безвъзмездно, без да се иска регистрация като юридически лица. Представители на пенсионерите да участват при обсъждането на важни управленски решения. Здравното обслужване да е в съответствие със стареенето, без потребителска такса и лекарствата да са за сметка на НЗОК. Да се спре "роенето" на пенсионерските клубове с регистрациите им в съда, което се отнася за страната. Защото всеки клуб регистриран като юридическо лице, се счита за отделен пенсионерски съюз. Безплатен градски и междуградски транспорт за навършили 65 г. Сградите, изградени с пенсионни фондове и дарения и отнети след 10 ноември, да се върнат на пенсионерските съюзи.

Пресцентър на Коалиция "БСП за България"