На нас младите хора се пада тежката отговорност да променим област Шумен и целия Североизточен регион към по-добро. На нас се пада отговорността да говорим за проблеми, за които никой друг не говори - за спешната необходимост от ново регионално деление, от обособяване на второ ниво на администрацията и от реално местно самоуправление.

Това каза днес в Нови пазар водачът на кандидатите за народни представители от Шумен на Коалиция „АБВ – Движение 21“ и заместник-председател на ПП АБВ Марин Киров. Тази вечер той, заедно с лидера на АБВ Константин Проданов, членовете на листата за депутати, и областното ръководство на партията се срещнаха с гражданите на Нови пазар.

„Истината е, че ние имаме общини, но нямаме местно самоуправление, имаме неефективни области и трябва да говорим за тези проблеми, защото докато имаме региони, които не могат да се издържат, които са финансово несамостоятелни, които зависят само от централната власт, България ще продължи да се развива не просто на различна скорост от Европа, в България отделните региони ще се развиват на различни скорости“, каза Киров.

Той уточни, че този проблем е видим и за област Шумен, тъй като въпреки че се говори за икономически бум, за чудото на Североизточен централен регион с изграждането на Индустриалната зона, то това автоматично не води към подобряването на качеството на живот на хората.

„И тук идва следващата важна тема от нашата политическа платформа - за експлоатацията на труда на работниците, за неравенствата. Ето защо държавата не просто трябва да наблюдава как се развива даден регион, не просто да му изсмуква данъците, а реално да го подпомогне, така че всичките тези хиляди работници, които са заети в предприятията да имат по-добър стандарт на живот“, допълни Киров.

Той прогнозира, че откриването през следващата година на нови пет предприятия в Индустриалната зона и разкриването на нови работни места може да доведе освен до повишение на стандарта на живот, но и до обезлюдяване на малките населени места за сметка на областния център. „Затова се налага да се подобри техническата инфраструктура, връзката между отделните населени места, за да може хората да работят в областния град, но да си живеят в своите населени места, да имат нужните условия, за да не сме свидетели на обезлюдяването им“, каза той.

„И тук ще покажем правилния модел за развитие на региона, но държавата трябва да се намеси, чрез активна данъчна политика, чрез подпомагане  на бизнеса, който да инвестира в своите работници, чрез данъчни облекчения на този бизнес, който ще подпомага хората да  учат, да се образоват,  да получават допълнителна преквалификация“, отбеляза Киров.

Водачът на листата засегна и темата за избирателната система. „На нас се пада отговорността да говорим и за нова избирателна система, защото спешно се нуждаем за силен мажоритарен елемент  - да се избират личности, а не партии. Трябва да избираме народни представители, а не просто депутати от конкретни партии, на показ да излязат млади хора, експерти, които не са партийно зависими. Силният мажоритарен елемент е нашата втора тема в тези избори, подкрепихме намаляване на партийната субсидия и от първия ден в парламента ще работим за засилено гражданско участие, защото то е част от местното самоуправление“, обясни Киров.

Той се спря и на конкретни местни каузи, свързани с областта, като увери, че коалиция  „АБВ - Движение 21“  ще настоява да се изгради транспортен коридор между Южна и Северна България, който да минава през Шумен и го определи като един от най-важните инфраструктурни проекти. „Това е икономически обоснован проект, който би дал развитие на региона. Той не крие корупционен риск и според нас е тема номер едно. Не спортната зала, не пречиствателната станция, а свързването на областта с Южна България с един четирилентов скоростен път“, каза още зам.-председателят на АБВ.

Киров определи проекта за пречиствателна станция за питейни води като „обременен с огромни корупционни съмнения“. „Обсъждайки изграждането на пречиствателната станция, без да отричаме този важен проект, тъй като шуменци пият вода за поливни нужди, ние трябва да предложим алтернативни варианти, защото пречиствателната станция като проект е обременена с огромни корупционни съмнения. Нейното изграждане ще струва над 27 млн. лв., свързването и с язовира над 80 млн. лв., а никой не поставя на дневен ред алтернативни варианти, които биха стрували 10 - 20 пъти по-евтино, и които биха гарантирали на цялата област чиста вода. За тези варианти ние ще говорим по време на предизборната кампанията“, обеща Киров.

При представяне на листата Киров я определи като балансирана, представяща региона, а за себе си сподели, че като външен водач познава отлично проблемите на Шумен.

„Самият факт, че заместник-председателят на нашата формация Марин Киров повежда отбора тук показва колко присърце вземаме проблемите на региона. Много по-лесно ще му е на него като заместник-председател да отстоява местните каузи, отколкото на някой, който е по-надолу в партийната йерархия. Така че в негово лице вие ще намерите много енергичен защитник на всичко проблеми“, каза лидерът на ПП АБВ Константин Проданов.

Той обяви, че като лява коалиция политиките, които предлагат и ценностите, които отстояват са повече солидарност, повече социална справедливост, повече родолюбие, повече държава.

„Нашите идеи са свързани с много по-активната роля на държавата в икономическия живот. Държавата като инвеститор, държавата, като субект, който стратегически планира накъде иска да отидем. Аз лично си представям след 10-15 години една държава с много по-различна структура на икономиката, от тази, която имаме в момента. Не държава на охранители, на продавачи, на монтьори и полицаи, а държава на хора, които се занимават с високи технологии, с високотехнологично земеделие – нещо, което носи добавена стойност, нещо, което външният свят иска да купи. Това е единственият начин да задържим и младите хора тук“, добави Проданов.

Пресцентър на Коалиция „АБВ – Движение 21“