„В ръцете на българския учител е бъдещето на страната и това трябва да се разбере от всички”, това заяви кандидатът за депутат от „Реформаторски блок - Глас народен” Бисерка Йовчева, създател на шампиони по информатика по време на среща със Стопанската камара – Шумен. В срещата участваха водачът на листата на коалицията Даниела Русева и кандидатите за народни представители Христофор Крумов, Росен Станчев, д-р Милен Чолаков, Милко Милков, Борислав Маринов и Христо Нанков.

Бисерка Йовчева  посочи, че едва през 2016 г., когато Министерството на образованието и науката беше ръководено от  Меглена Кунева, беше  направена сериозна крачка напред чрез промяна на отношението към българския учител. Йовчева изложи своята теза  и посочи какво трябва да бъде направено в тази сфера. „Отношението към българския  учител не се изразява само в пари. Необходимо е да се даде свобода за творческа изява и професионална подготовка на учителите, а не да се ограничават от чиновническия формализъм”,  каза Бисерка Йовчева. Друг важен фактор, според нея,  е да се въведе мандатност на директорите на училищата.

Темата образование вълнува и бизнесът в Шумен, който очаква от образователната система да излизат добре подготвени кадри за икономиката.  Те искат да се направят, по думите им „образцови училища”, които да бъдат ремонтирани и оборудвани за качествено и модерно образование. Бизнесмените обърнаха внимание и на подобряване на инфраструктурата, защото тя е важна за икономическото развитие на региона.

Даниела Русева постави акцент върху антикорупционния закон, който трябва да бъде първият законодателен документ, който трябва да приеме 44-то Народно събрание. Русева посочи и важните моменти от финансовата програма на коалицията. Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен” е за запазване на плоския данък, за намаляване на ставката на ДДС от 20 %” на 18 %, което ще донесе над  1 млрд. лв.  в джоба на хората. От коалицията са за  увеличение на прага за регистрация по ДДС от 50 000 лв.  на 200 000 лв.

Д-р Милен Чолаков представи позиция по другата важна сфера от обществения живот –здравеопазването. „Без иновативни технологии не е възможно да съществува и да се развива медицинско заведение.  Имаме спешна необходимост от обвързване на доходите на медицинските кадри с повишаващата им се квалификация и качество на медицинската услуга”,  заяви д-р Милен Чолаков. Той каза, че трябва да има хора с възрожденски дух за решаване на проблемите и за доброто на хората.

За важността на инфраструктурата за развитието на икономиката пред бизнесмените от Стопанската камара на Шумен говори кандидатът за народен представител Христофор Крумов. „Довършването на автомагистрала Хемус, изграждането на скоростния път Силистра – Лесово, както и Дунав мост 3 са не просто необходими, а са спешни. Това, което предлага Коалицията, е северният аутобан да бъде завършен чрез концесия. По този начин ще се освободи финансов ресурс за изграждането на скоростния път Силистра – Лесово, който е важен транспортен коридор между Европа и Азия”, заяви Христофор Крумов.

Пресцентър „Реформаторски блок – Глас народен”