Президентът Румен Радев да наложи на назначеното от него правителство да преустанови процеса на отваряне на секции в Турция на основание на решение на ЦИК от 4.03.2017 г., в което  е записано, че в държави с извънредно положение и със заплахи от терористични актове, българската държава няма да отваря изборни секции. Няма никакво съмнение, че в условията на извънредно положение  в Турция, българските власти нямат никакви ефективни механизми да гарантират честността на изборния процес в съседната държава, нито сигурността на българските граждани, се посочва в специална декларация на коалиция  „Реформаторски блок - Глас народен”.

В документа се изтъква още:  Президентът и правителството да затворят границата на България с Турция за изборните туристи, за които има данни за пристигане с организирани автобуси, стимулирано от турската държава.

От коалицията настояват президентът незабавно да сигнализира НАТО и ЕС за груба намеса във вътрешните работи на България от страна на Турция.

Президентът да представи публично пред обществото, предприетите от правителството му мерки срещу намесата на Турция в българския изборен процес и срещу подмяната на вота на българските граждани, пише още в декларацията.

Водачът на листата в Шуменска област Даниела Русева призова за обединение на българската нация, защото: „Усеща се стремеж за вмешателство на чужди държави в нашата вътрешна политика. Шуменският регион е със смесено население, живели сме в мир и разбирателство и желаем да продължим да живеем в мир и разбирателство. Не желаем чужди дипломати да идват в Шумен, да участват в предизборни събития и да няма реакция от т.нар. големи партии. Не желаем граждани на  Шуменска област да бъдат извозвани с автобуси до Одрин, където да бъдат приемани от областния управител и да бъдат обработвани да гласуват за определена политическа сила”, каза Даниела Русева на пресконференция в Шумен, в която участваха Даниел Вълчев от ДБГ и член на  Изпълнителния съвет на Реформаторския блок и кандидатите за народни представители.

„Ако дясномислещите хора в България искат да имат свое представителство в следващия парламент, трябва да гласуват с бюлетина № 21”, заяви  в Шумен Даниел Вълчев от Движение България на гражданите, партия в коалицията „Реформаторски блок-Глас народен” за изборите на 26 март. Той посочи още основания защо на тези избори десните избиратели да подкрепят коалицията. „Всички са се убедили, че когато има дясно управление, България е вървяла напред, имала е ясна посока. Ако има хора, които държат в България да има дясноцентристко управление, ние от „Реформаторски блок-Глас народен” сме единствените, които нямат стъпка вляво. Казвали сме, че вдясно  трябва да се търсят партньорства, но трябва да има и много сериозни корективи”, заяви още Даниел Вълчев. Той отново препоръча да се подкрепи коалицията като уточни, че може да се гласува и за кандидати, които ще останат извън 4% - та бариера,  но гласът ще бъде разпределен между останалите.  Ако желанието е да се гласува за конкретни десни политики, то гласът трябва да бъде за бюлетина № 21.

По горещата тема за бежанците Даниел Вълчев заяви, че да сме толерантни не означава да не разбираме страховете на българите. „Да сме толерантни означава да се отнасяме с добро към хората, които търсят убежище. Обаче кой човек е бежанец? - този, който бяга от въоръжен конфликт, и който отива на  контролно-пропускателния пункт със семейството си. Бежанец не е човек, който минава границата през нощта”, уточни тезата си Даниел Вълчев. Той допълни, че позицията на коалицията е, че бежанците не са български проблем и посочи, че европейската общност трябва да направи обща охрана на българо-турската граница.

Според Даниел Вълчев  Реформаторският  блок има шанс да казва нещата такива, каквито са. Има ясна визия какво ще се прави  в следващия парламент. „Ние искаме да сме ясни, да не робуваме на лесните мантри на либералната демокрация, да имаме една по-консервативна политика и България да има дясноцентристко управление, в което ние ще сме най- важната и коригираща част”, допълни Даниел Вълчев.

Пресцентър коалиция „Реформаторски блок-Глас народен”- Шумен