Спешно преизчисляване на пенсиите още от следващата година, подкрепа за младите с деца чрез въвеждането на семейни данъчни облекчения и национален план за работеща българска икономика. Това е част от бъдещата управленска програма на БСП, които лидерът на левицата Корнелия Нинова представи в Шумен. Над 500 социалисти и симпатизанти на БСП аплодираха Корнелия Нинова и кандидатите за депутати на "БСП за България" в зала "Форум" на хотел Шумен."Благодаря ви за силата, която излъчвате! Благодаря ви за подкрепата на президентските избори,  скъпи приятели" обърна се към множеството Нинова. И продължи: "Искам от тук,от Шумен да поздравя президента Румен Радев, за това, че днес се очаква да бъде спряна концесията на летище София - една сделка, която бе замислена от правителството на Бойко Борисов и която щеше да даде летището на турска фирма".

"От сърце пожелавам на всички съмишленици, членове на БСП, на всички другари -  в неделя вечерта България да знае, че следващият премиер на страната ни се казва Корнелия Нинова!", каза пред препълнената зала водачът на листата на БСП за Шумен Иван Иванов. "Най-ценното, което отличава БСП от другите партии е, че социалистите и симпатизантите на БСП не са само електорат, който се активизира по време на избори. Това е огромната разлика с другите политически централи. Ние нямаме календарчета с лика на председателя на бюрото си, но нашият лидер Корнелия Нинова каза в очите на човека от календарчето, че с паралелната държава е свършено. И ще го кажем всичко заедно ясно и категорично с номер 10 в интегралната бюлетина на 26 март!", заяви още Иван Иванов.

"Знаете, че в БСП не си говорим само от кампания на кампания. Затова и успяхме заедно да постигнем промяната на президентските избори. Излязохме обединени от един исторически конгрес, който реши, че всеки член на БСП има правото да избира председателя на партията и ограничи "вечните депутати" с 12-годишен мандат. От 24 февруари насам отново посетихме почти всички населени места в Област Шумен. Няколко ключови думи бих откроил - "доверие", промяна", "растеж". Доверие в управленската програма на БСП, Промяна - в името на децата на България, в името на достойнството на българите и Растеж - на пенсии и заплати, но без политическия рекет към чужди инвеститори и български бизнес", категоричен бе Иван Иванов. 

"Благодаря ти, Иван! След 26-ти март ще продължим заедно, за да променим България, затова поставям въпроса на въпросите днес - за целостта и суверенитета на страната ни. Категорично да кажем "Не!" на намесата на Турция във вътрешните работи на България!", заяви още пред шуменци Корнелия Нинова. И остро разкритикува агитацията, която турски министър открито направи в полза на ДОСТ преди дни в южната ни съседка. БСП казва "Не!" на посланията за османски шут на Европа. Корнелия Нинова опроверга дистанцирането на Бойко Борисов от партия ДОСТ. И припомни, че вчера медиите гръмнаха със снимка, която показва среща между Томислав Дончев и Георги Коритаров - един от анализаторите на ДОСТ. "ДОСТ е бъдещият партньор на  ГЕРБ, ясно ни е и задкулисието с ДПС", каза още Корнелия Нинова. Лидерът на БСП заяви, че винаги социалистите са влизали в явни коалиции с ДПС, а не са разчитали на негласна подкрепа, както често се случвало при вземане на важни решения в 43-тото народно събрание с гласовете на ДПС и ГЕРБ. "Два пъти сгрешихме -трети път няма да го направим", отсече Нинова по отношение на темата дали БСП ще влезе в общо управление с ДПС. "Сигурно ще кажат, че това са само думи, обещания. Но БСП ще прави само чисти, прозрачни и принципни коалиции", категорична бе Корнелия Нинова. Тя посочи, че само преди няколко месеца социалистите са дебатира евентуален съюз с АБВ, който не се състоя, защото АБВ са правели уговорки с ГЕРБ и с Реформаторския блок. Нинова аргументира и изкарването на някои партии от лявата коалиция, които използвали БСП "като ракетоносител и за получаване на субсидии". "Ще правим само почтени съюзи, а не коалиции за власт!", категорична бе Корнелия Нинова.

"Сложихме край на задкулисието в партията - по същия начин казваме край на задкулисието в държавата - БСП няма да позволи на 10 души да вземат решение за бъдещето на България!", отсече Корнелия Нинова. И посочи основните приоритети на социалистите - българска икономика, българско земеделие, български храни и стоки на българската трапеза.

Корнелия Нинова отбеляза, че през 2020 г. европейските субсидии свършват, а целта на БСП е да се съсредоточат усилия за подпомагане на малкия и средния бизнес. Специален фонд "Индустрия" ще заработи на основата на публично-частно партньорство, за да се постигне растеж в икономиката и нови работни места. 

БСП ще сложи и таван на субсидиите на земеделските производители, защото в момента големите средства отиват при десетина големи, каза Нинова и представи още части от управленската програма на левицата: "Внасяме закон, с който в големите търговски вериги да се продават определен процент български стоки. Не може да има съвременна икономика без конкурентно образование. В момента учителите знаят какъв ад е в българското училище. Отменяме закона за образованието, съдържанието на учебниците ще бъде национална политика. Връщаме професионалните техникуми, във висшите училища залагаме заедно с бизнеса на България и ректорите на университети създаването на национална карта за необходимостта на подготвени кадри в икономиката".

Корнелия Нинова коментира и евентуалното излизане на ЧЕЗ от България, като заяви, че ще настоява държавата да си изкупи отново дела в енергоразпределителното дружество.

Лидерът на БСП акцентира и върху най-ключовите промени в сектор "Здравеопазване" и обяви за приоритет на управлението областните болници, които са гръбнака на системата, а са в най-окаяно състояние заради досегашното толериране на частните здравни заведения: "Край на пръстовите отпечатъци и свитъци с чакащи. Онези, които си плащат здравните осигуровки, ще се лекуват без да плащат. Социален фонд ще гарантира на бедните здравна помощ".

Корнелия Нинова представи и най-ключовата промяна, която социалистите предлагат в Наказателния кодекс за справяне с битовата престъпност: "Ще премахнем от Наказателния кодекс термина „маловажен случай”. Няма маловажност, когато откраднеш покъщнината на възрастен човек, защото това е целия му живот. Наказателно преследване за всички, които нарушат закона -  2 кокошки да откраднеш, и 2 млн от обществени поръчки - ще има съд и носене на наказателна отговорност".

Лидерът на БСП бе категорична, че предстои спешно преизчисляване на пенсиите още през 2018 година. И уточни, че единствено БСП е подходила така към средствата за възрастните хора през 2009 година.

Бедността и ниските доходи могат да бъдат решени с унищожаването на паралелната държава, каза още Нинова. И допълни, че всяка година по данни на бизнеса и експерти точно със схемите на рушвети 13 млрд потъват в паралелната държава. "Не промяната в законите, а изпълнението им и хората, които ги предлагат са проблем. Търся единство с подкрепата на хората, за да се справя с този въпрос", заяви лидерът на БСП.

Корнелия Нинова отбеляза и твърдите позиции на социалистите по най-важните теми във външните отношения: "БСП ще върне честта, самочувствието и достойнството на международната сцена. БСП е за единен ЕС, а не за Европа на две скорости. Още от Левски заветът е да сме равноправни на другите европейски народи. БСП няма да позволи на следващия парламент да ратифицира споразумението СЕТА. Ние сме за отпадане на санкциите срещу Русия - тези санкции попречиха на българския национален интерес. Докато на нас ни забаняват търговията там, някои европейски държави откриват заводи в Русия. А на Турция БСП казва - не се месете в нашите вътрешни дела. Бих се обърнала и към европейските партньори - Турция вече е проблем на цяла Европа. ЕС има необходимост от обща позиция спрямо Турция".

"БСП ще защитава националния интерес навън, а вътре в страната - борба до край с паралелната държава. Затова сме с вас - това е нашия обществен договор с България. Промяна за България! Победа!", завърши емоционално речта си пред шуменци Корнелия Нинова. А залата й отговори със ставане на крака и скандирания "БСП-Победа!". 

Пресцентър на Коалиция "БСП за България" - Шумен