920 хил.лв. ще даде община Шумен за ремонт на уличната мрежа в града и селата през 2017-та. Със 720 хил.лв. от тях ще се извърши машинно преасфалтиране на най-лошите участъци, а останалите 200 хил.лв. ще се дадат на предприятие „Строителство и благоустройство“ за ръчно кърпене на дупки.

Това стана ясно на пресконференция в община Шумен, на която присъстваха зам.-кметът по строителство инж. Боян Тодоров и Николай Евтимов, главен експерт „Пътна инфраструктура“ в кметството. 

За по голямата сума ще се пусне обществена поръчка и работите се очаква да започнат в средата на лятото. Пълненето на по-малките дупки ще стартира до дни – веднага, когато отворят асфалтовите бази.

От общината дадоха и списъка с улици, за които е предвидено машинно преасфалтиране, с уговорката, че няма да се ремонтират целите, а само на най-компрометираните участъци. „Ще направим по-малко улици, но ще ги направим както трябва“, каза инж. Евтимов. Той обясни, че с машинната работа се  цели и по-голяма дълготрайност на ремонтите.

„Тази година програмата на общината по отношение на улиците и уличната мрежа е доста амбициозна. Общото финансиране - целево от държавния бюджет и от бюджета на общината, е в размер на 1,470 млн.лв.“, каза зам.-кметът по строителство инж. Боян Тодоров. Основен ремонт за 550 хил.лв. държавни пари ще бъде направен на пътя Друмево - Овчарово. 

По-голямата част от 200-те хиляди лева, отделени за ръчно кърпене, ще бъдат насочени към 26-те села на общината.

ШУМ.БГ