Водещият новинарски портал в Унгария "Индекс" (Index.hu) e продаден на фондация, близа до основен враг на премиера Виктор Орбан, предаде "Ройтерс".

"Индекс", сред малкото останали независими издания в страната, е и най-голямата медия, публикуваща разследвания и новинарски материали, критични за управлението на Орбан. Повечето опозиционни издания в страната преминаха в ръцете на бизнесмени, свързани с властта или подкрящи я, а някои се оказаха под контрола на правителството.

След трансфера "Индекс" ще се присъедини към група от публикации, свързани с Лайош Шимичка, един от най-големите политически съперници на Орбан в Унгария, където ще се проведат парламентарни избори през април 2018 г.

Шимичка, който навремето помогна на популистите от дясната партия "Фидес" да укрепят властта си, е в лоши отношения с Орбан от изборите през 2014 г., а година по-късно се стигна до разрив между двамата в спор, добил широка публичност. В последно време той изразява симпатии към крайнодесните националисти от "Йоббик". В медийния конгломерат, който управлява, влизат консервативният всекидневник "Мадяр немзет" ("Унгарска нация") и "Хир ТВ", първият изцяло новинарски канал в страната.

Главният юрист на "Индекс" обяви, че цялата компания е прехвърлена в четвъртък на "Фондация за унгарско развитие", за да "се запазят водещата роля на "Индекс" на пазара и независимостта му и да се гарантира, че ще остане възможно най-популярен."

Част от новия борд на дружеството е Ойтон Над, правният съветник на Шимичка, който държи ключови позиции в много от най-големите му компании.

Преди това порталът беше основният сайт в медийната империя на банкера и предприемач Золтан Шпедер, някога с ключова роля в плановете на Орбан за реформа в банковия сектор. При него обаче също се стигна до разрив с унгарския премиер миналата година.

Dnevnik.bg