В ранния следобед в неделя ще се появи първият сигурен сигнал колко оспорвано е състезанието за нов президент на Франция. Осем часа преди обявяване на първите данни от изборите ще бъде огласена активността на избирателите.


До последно близо една трета от тях не бяха определили своя фаворит, което правеше още по-заплетена битката между водещите четирима претенденти. Социолозите твърдят, че всеки от тях - Еманюел Макрон, Марин льо Пен, Франсой Фийон и Жан-Люк Меланшон - има своите шансове да стигне до балотажа на 7 май. Поради това и сценариите за изход от първия тур достигнаха шест.

Справка на "Ройтерс" за това как е било при предишни избори показа, че колкото по-ниска е избирателната активност, толкова по-неясно е кои ще са водещите двама кандидати. Освен това при ниска активност на претендентите им се налага да прескачат по-ниска бариера като брой гласове, за да се доберат до балотаж.


Вътрешното министерство ще публикува първите оценки за броя на явилите се пред урните точно в 12 часа местно време (13 часа българско). Ще има и втора справка в 17 часа (18 българско) - три часа преди края на изборния ден в 20 часа (21 българско).

Всеки резултат, по-нисък от този през 2002г., когато активността достигна рекордно ниски нива, може да увеличи шансовете за изненада. Тогава едва 21% се бяха явили до обед и 58% - към 17 часа.

Проучванията сочат, че Макрон и Льо Пен могат да постигнат най-добър резултат с около 22-24 процента от гласовете, като центристът в последния момент увеличава преднината си, а националистката губи позиции. Но и консерваторът Фийон и левичарят Меланшон са в зоната на изненадите с около 20% популярност.

От 1965 година насам най-ниският среден праг за преминаване на балотаж е бил 25% от гласовете. Но през 2011г. Жан-Мари льо Пен отиде на втори тур след само 16.9%. Тогава делът на въздържалите се от гласуване достигна рекордните 28% и това съсипа всички прогнози.

В понеделник агенция Elabe посочи, че едва 68% от анкетираните със сигурност ще отидат до урните.

Няколко социолози и банкови анализатори, цитирани от "Ройтерс", твърдят, че от ниска активност печели Льо Пен, тъй като избирателите ѝ са най-мобилизирани да гласуват. Но има и обратната гледна точка - според Франсоа Мике-Марки от Viavoice националистката разчита много на младите и работническата клас, а това са две групи, в които голям процент от избирателите не участват.

Дневник