Забраната за пиене на водата в Хасково остава в сила, въпреки че след спирането на две от помпените станции нивото на уран е спаднало. Това обаче поставя риск от воден режим, тъй като резервоарите се изчерпват, съобщава "Нова телевизия".

Последните резултати от пробите на водата в Хасково не отчетоха превишаване на допустимите нива естествен уран. Чака се обаче да излезе планът на отговорните министерства с мерки за бъдещата безопасност на водоизточниците в района.

От местното ВиК спешно правят нови връзки, за да осигурят вода в засегнатите квартали. Засега прекъсванията във водоподаването са рядкост, но по думите на началник район ВиК-Хасково Иванко Милушев, запасите ще стигат за около 10 дни. "Нивото на резервоара на ден пада с между 30 и 40 см. В момента височината му е 4.80 м, т.е. за около 10 дни ще стигне ниво над метър", обясни Милушев.

Водата във Велинград е годна за пиене и няма опасност за здравето на хората, увери по-рано днес държавният здравен инспектор за район Пазарджик Румен Атанасов. Вчера бяха спрени водоизточниците, в които са регистрирани високи нива, и в момента водата за местните идва от други станции без опасност, обясни той.

Очакват се резултатите от новите проби от две села до Велинград - Грашево и Света Петка, където са измерени завишените количества уран. Резултатите ще бъдат готови най-рано след две седмици, като дотогава жителите на двете села ще пият бутилирана минерална вода, доставена от местното ВиК. 

Дневник