Българският земеделски народен съюз се присъедини към исканията за оставка на главния прокурор Сотир Цацаров след разкритието от тази седмица, че е поканил на разговор собственика на в. "Сега" Сашо Дончев, за да му отправи заплахи. "Цацаров не просто си позволява да се среща с представители на влиятелни бизнес кръгове, но и силово да оказва натиск върху медийния живот и то от позицията на човек, разполагащ с безконтролна власт", пише в позицията на председателя на БЗНС Николай Ненчев.

Искания за оставката на главния прокурор заради скандала вече бяха отправени и от "Да, България" и от партия "Зелените".

Ненчев реагира на призива на Христо Иванов в писмо до него и до медиите, припомняки че "като потърпевш от ударите на Цацаров в качеството ми на министър, нарушил явно схемите на лобитата, които той очевидно защитава, аз и БЗНС още преди две години поискахме неговата оставка". Председателят на БЗНС беше министър на отбраната във втория кабинет "Борисов", като част от Реформаторския блок, и за управлението си е обвинен от прокуратурата в престъпление по служба за самолетите "МиГ 29".


"Споделяме аргументите на "Да, България" и Ви поздравяваме за смелостта. Убедени сме, че трябва да вървим в съюз по тежкия път към извоюването на държавата от мафията. Смятаме, че Цацаров, като главен обвинител, е концентрирал в себе си толкова влияние, че може да подложи на смазващ натиск всеки български гражданин, дръзнал да наруши схемите на обслужваните от него бизнес и политически лобита. Недопустимо е фигурата на Главен прокурор да е толкова компрометирана и да има над 90 процента обществено недоверие. Наистина ли в институцията, в която нацията трябва да намира справедливост се укрива главният пазител на задкулисието?", пише в позицията на БЗНС.

Сериозността на случая този път "изисква добра координация и пълна мобилизация на силите ни и то в защита на националния интерес", посочва Ненчев. Той кани председателя на "Да, България" следващата седмица, за да обсъдят "общи действия по исканията ни за оставка и разследване на Сотир Цацаров", както и делото за "МиГ 29", което счита за "политическо преследване и част от поръчковия натиск осъществяван от Сотир Цацаров върху български демократи".

Дневник