В Световния ден на Земята 22 април, стотици хиляди учени излязоха на протести в столицата на САЩ Вашингтон срещу политиките на президента Доналд Тръмп за орязване на държавния бюджет за научна дейност. В знак на съпричастност и в подкрепа на науката изобщо, към двиежението се присъединиха и още над 600 града в САЩ, Европа, Австралия и останалата част от света.

"Маршът за наука" е поредната масова демонстрация от началото на управлението на новия президент. Модела зададе "Маршът на жените" през януари веднага след встъпването в длъжност на Тръмп, който срещна широка подкрепа по целия свят. И в протеста на учените се включиха много знаменитости от научните среди.


Протестиращите настояват да се цени труда им и да се насочат повече усилия за научна дейност и политики, взимани въз основата на научни аргументи - за медицината и фармацевтиката, за околната среда, за образованието и за всички общественозначими проблеми. Науката може да спаси света, ако й се даде възможност, призоваха демонстрантите.

"Маршът за наука", който се организира в социалните мрежи също като предишния масов протест, първоначално не беше директно насочен срещу Тръмп, а срещу някои от решенията му. С едни от първите си действия в Белия дом например, той намали бюджета на службата по обществено здраве на САЩ с над 12 млрд. долара, и с близо 6 млрд. - на научните институти за здравеопазване, за да насочи повече към военните и отбраната.

Така или иначе обаче основните критики по плакатите на протестиращите бяха насочени лично срещу него, подигравайки се предимно на неосведомеността му по всякакви въпроси.

Дневник