Подалият оставка от пост в тясното ръководство на БСП Георги Гергов обвърза повода за нея с вътрешнопартийни интриги в БСП, зад които посочи Румен Овчаров, разкри методи на партийно строителство с междуличностни уговорки за постове срещу подкрепа, заяви, че лидерът Корнелия Нинова "има какво да крие". Гергов потвърди, без да я изясни докрай, и своята посредническа роля за срещата между между шефа на "Овергаз" и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Интервюто с Гергов беше излъчено тази вечер на запис в съвместното предаване на радио К2 и телевизия "Канал 3", свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Зад скандала около срещата Дончев - Цацаров, която той потвърди, че е уредил, Гергов вижда активно мероприятие на задкулисни играчи в БСП, от които освен името на Овчаров не посочи друг с обяснението: "По имена няма да ги изброявам, то се знае. Ние сме доста добри на тази тема".

Гергов потвърди, че инициативата да организира срещата е излязла от него и той пръв се е обадил на Дончев, както издателят разказа. "Че съм му се обадил, съм му се обадил". След това обаче изпадна в противоречие: "Главен прокурор може да се срещне с всеки и е длъжен да се срещне с всеки, който иска среща". И още в реторичен стил: "Да разсъждаваме по друг начин - ти си главния прокурор, аз съм Георги Гергов. Аз ли ще искам среща с теб, или ти ще искаш среща с мен, като главен прокурор? Отговори си на този въпрос."

Той уточни, че срещата между Дончев и Цацаров се е състояла в 12 ч. по обяд в обедната почивка на обвинителя.

Гергов каза, че е присъствал по време на целия разговор, не е бил помолен да излезе, но само е слушал без да участва.Разговорът бил много нормален, но накрая Дончев извадил три листа с "ясни желания, които да се изпълнят и тогава ясно му отговори главния прокурор, че това не става". На листа пишело: "Няма посредници. Искаш ли да ме чуеш. Няма посредници. Ние се разбрахме да пием кафе" (бел. ред. - отговорът на Гергов е неясен, но това са точните му думи след като е попитан "какво пише на този лист" ).

Гергов си спомни, че се познават с Цацаров от много години. (бел. ред - самият Цацаров при изслушването си във Висшия съдебен съвет за поста главен прокурор в отговор на въпрос за близостта му с Гергов отговори, че го познава като виден гражданин на Пловдив) "Ако това е капанът, че аз съм пил кафе със Сотир Цацаров, със Сашо Дончев - ами аз всеки ден пия кафе с някой. Да, ще кажеш, че главният прокурор не е всеки, но в крайна сметка ние

с Цацаров се познаваме от много години, когато той даже не е бил окръжен съдя и когато аз съм бил още в ТКЗС-то или в община Садово - кмет", каза той.

Запитан дали ги свързва принадлежността към масонството Гергов отговори: "Не, това го забравете, не ме вкарвайте в теми, които няма смисъл да ми задавате такива въпроси. Пловдив не е кой знае какъв голям град и ние доста се знаем пловдивчани. Още повече, че в крайна сметка едно кафе нищо не значи".

Според Гергов с раздухването на темата БСП е наляла вода в мелницата на "Да, България" (бел. ред. - според Сашо Дончев главният прокурор го е питал защо финансира партията на Христо Иванов, а това даде повод на "Да България да иска оставката на Цацаров, защото е допуснал да участва в нерегламентирана среща).

Той не обясни конкретно ролята на Румен Овчаров в тази "хладна, добре преценена операция и стъпка", но подхвърли, че "той има дела".

След като констатира, че "задкулисието в държавата е страшно", Гергов беше попитан дали Нинова е част от него и отговори: "Кой по върховете не е в цялата тази схема?!" Запитан дали Борисов е там, отговори: "Не съм му светил".

Гергов, който има и руско гражданство и е почетен консул на Русия в Пловдив, категорично отрече кандидатурата на Румен Радев за държавен глава да е била спусната от Москва. Ето думите му: "Румен Радев от някъде другаде го посочиха.. Тя [Нинова] трябва да отговори, но не е Русия. Категорично, като руски консул ви го казвам. Не е Русия. Два, три пъти идва американския посланик, но не съм го питал. Може би трябва да попитате Корнелия, тя да ви каже, но този човек, президентът, е лична кандидатура на Корнелия Нинова".

Гергов каза, че "в партията има много гнили ябълки" и че "започва да се сваля маската на новия председател на партията". Припомни, че за избори й осигурил подкрепата на цялата пловдивска организация в замяна на поста зам.-председател по коалиционната политика, който така и не получил. "Корнелия е напорист човек, амбициозна, с цели, с всичко останало, има какво да крие, има какво да замазва", каза той. (Бел. ред. Корнелия Нинова беше заместник на Румен Овчаров в министерството на икономиката и енергетиката по време на тройната коалиция и беше освободена и разследвана във връзка с управлението на държавния по това време "Булгартабак". До съдебен процес не се стигна, а сега тя казва, че е била атакувана, защото не се е съгласявала компанията да бъде продадена евтино и да се освобождават стоки от държавния резерв, за който по същото време отговаряше Делян Пеевски).

Дневник