"Барселона" се възстанови след отпадането от Шампионската лига с победа над "Реал" в дербито от 33-ия кръг на Примера дивисион. Каталунците се наложиха с 3:2 на "Сантяго Бернабеу".

Основен принос за победата имаше Лионел Меси, който вкара първия и третия гол. Иван Ракитич също се разписа. Точни за белите бяха Каземиро и Хамес Родригес.

Аржентинската звезда вкара и своя гол номер 500 за "Барселона" във всички турнири. Той вече има и 16 гола в "класико" в първенството и задмина легендата Алфредо Ди Стефано.


Отборът на Зинедин Зидан завърши с 10 души, след като Серхио Рамос беше изгонен с директен червен картон заради грубо нарушение срещу Меси.

"Барселона" събра 75 точки и зае първото място. "Реал" е втори със същия актив, но и мач по-малко.

Първата възможност за гол се откри при гостите. Луис Суарес отправи силен удар от около 20 метра, но топката премина на сантиметри от лявата греда.

Отговорът на домакините дойде в 20-ата минута след самостоятелна изява на Роналдо, който стреля силно от границата на наказателното поле, вратарят Марк-Андре тер Стеген обаче се намеси решително. Няколко минути след това защитникът Рамос засече центриране на Марсело и удари лявата греда. Топката отскочи и попадна в Каземиро, който от близо не сгреши. При подаването останаха съмнения за засада.

Пет минути след това обаче каталунците изравниха чрез Меси, който получи пас от Иван Ракитич пред наказателното поле, премина покрай Лука Модрич и Карвахал и прати покрай Кейлор Навас. Аржентинската звезда вкара 15-ия си гол в "класико" в първенството и влезе в историята на този двубой, като изпревари легендата Алфредо Ди Стефано.

Гарет Бейл започна като титуляр и стана третият британец, достигнал 100 мача в Примера дивисион след Дейвид Бекъм (116) и Гари Линекер (102). Контузията му обаче явно не е напълно възстановена и той беше заменен в 39-ата минута от Марко Асенсио.

Модрич също опита късмета си с удар от дистанция, но Тер Стеген спаси, а в края на първата част Жорди Алба пропусна да се разпише с глава от близо.

В началото на втората част Тони Кроос отправи силен удар от границата на наказателното поле, вратарят обаче отново беше на мястото си и спаси. Десет минути след това Навас също направи добро спасяване след изстрел на Жерар Пике.

В 73-ата минута Ратикич овладя пред наказателното поле, финтира защитник, като си откри свободно пространство и вкара много красив гол. Навас нямаше никакъв шанс да спаси.

Пет минути преди края на редовното време "Реал" успя да изравни, въпреки че играеше с човек по-малко. Марсело центрира отляво към Родригес в наказателното поле, който с удар от движение от близо направи 2:2.

Драматичната развръзка дойде във втората минута на добавеното време, секунди преди последния съдийски сигнал, когато Жорди Алба проби в наказателното поле и подаде към непокрития Меси, който без да се замисли вкара втория си гол и донесе победата за "Барселона". Навас се хвърли, но нямаше какво да направи.

Дневник