Антиимигрантската "Алтернатива за Германия" (AfD) избра хардлайнер, някога членувал в партията на канцлера Ангела Меркел, и икономист за водачи на партията в кампанията за парламентарните избори този септември.

Очаква се с избора AfD да се позиционира по-категорично в дясната част на политическия спектър на фона на намаляваща за нея подкрепа в последните месеци заради по-слабия мигрантски поток в страната, отбелязва "Ройтерс". Интересът към AfD се увеличи през 2015 и 2016 г., когато в Германия влязоха над милион мигранти. Сегашните проучвания ѝ дават едва между 8 и 10% от резултата - спад в сравнение с близо 15% в пика на мигрантската криза.

Вотът следва решението на Фрауке Петри, единия от лидерите на AfD, да се оттегли от надпреварата за канцлер на Германия по-рано тази седмица. Тогава анализатори отбелязаха, че ходът ѝ може да намали заплахата, която партията представляваше месеци наред за Християндемократичния съюз на Ангела Меркел.


На конгреса си в събота делегатите също така решиха да не обсъждат предложение от съпредседателя Петри за това да партията да завие към "традиционната" част на политическия спектър, за да се подготви за предизборни коалиции (въпреки че останалите партии в Германия я определят като нежелан партньор заради крайните ѝ послания). След събранието тя каза, цитирана от "Ройтерс", че AfD би могла да се поучи от Марин льо Пен във Франция, чийто Национален фронт направи подобни опити последните седмици.

Партията обаче смята, че е по-добре просто да издигне кандидати от двата края на политическия спектър - един силно консервативен и един с по-либерални икономически възгледи - за да разшири електоралната си база, отбелязва "Политико".

Изборът на Алекзандър Гауланд и Алис Вайдел, двойката начело на листата, няма да увеличи шансовете на AfD, защото повечето ѝ гласоподаватели не се влияят от това кой ще ги представлява. Причината е, че който и да е кандидат за канцлер на партията няма шанс да се добере до властта, каза Геро Нойгебауер, политически анализатор от Берлин, цитиран от "Ройтерс".

Същевременно с Вайдел и Гауланд начело партията прави недвусмислен завой надясно, подчерта Гауланд. "И двамата представляват "Алтернатива за Германия" като партия, която иска да се позиционира като консервативна и икономически либерална организация на средната класа, но и която се придвижва още по-надясно."

Агенцията обяснява, че Гауланд се смята за поддръжник на високопоставения член на AfD Бьорн Хьоке, който през януари нарече Мемориала на Холокоста в Берлин "паметник на срама" и настоя Германия да направи "180-градусов завой" в опитите си да изкупи вината си за нацистките престъпления.

Германското издание "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише, че избраните да водят AfD по време на кампанията са "неравна" двойка,

що се отнася до това колко познати са на избирателите. Гауланд, седемдесет и шестгодишен адвокат, израснал в някогашната Германска демократична република, преди да избяга в Западна Германия, за да следва, е сравнявал бежанците, идващи в Германия, с "варварите", довели до краха на Римската империя през 5 в. Той каза на делегатите, че AfD иска "да запази страната, която наследихме от майките и бащите си" и да защити германската идентичност.

Вайдел, на 38 години, е слабо известна в партията и се е обявила за изключването на Хьоке, поддържан от Гауланд. Досега тя се позиционира повече като икономически експерт с либерални възгледи и често критикува еврото (съпротивата срещу което беше и основната нишка в кампанията на AfD при създаването им през 2013 г.) "Едва я познават извън [провинцията] Баден-Вюртенберг", отбелязва "Франкфуртер Алгемайне цайтунг". Сред по-ярките ѝ коментари в тази област е настояването Испания и Португалия да напуснат еврозоната.

Отскоро обаче тя отправя и спорни коментари и за исляма. Обвинява Централния съвет на мюсюлманите в Германия, че така и не се е разграничил достатъчно от "шариата, който е от Каменната ера и религиозния фундаментализъм," обяснява "Ройтерс". След избора тя обяви, че AfD ще успее да влезе в местните парламенти на провинциите Шлезвиг-Холщайн и Северен Рейн-Вестфалия на вота, които предстои там другия месец. Обеща, че партията "ще разтърси Германия" и ще стане "единствената истинска опозиция" в долната камара (Бундесрата, който представлява регионалните парламенти) след изборите през септември. Вайдел също така увери делегатите, че политическата коректност "принадлежи на боклука на историята".

AfD настоява за строга политика в областта на миграцията, която включва годишна квота за минимален брой депортации на лица, на които е отказано убежище, и забрана мигрантите, получили статут, да имат право да доведат семействата си. Партията иска и семейната политика да е в центъра на работата на правителството, както и отказ от прехода към възобновяеми енергийни източници, който тече в Германия.

Дневник