Служебният премиер Огнян Герджиков е поканил лидера на ГЕРБ Бойко Борисов днес да обсъдят подготовката на становището на България, което тя трябва да представи в Брюксел по преговорите с "Газпром" във връзка с монополното му положение.

За срещата съобщи в петък депутатът и бивш енергиен министър в правителството "Борисов 2" Теменужка Петкова.

До поканата се е стигнало след като темата беше обсъдена от експертните екипи на ГЕРБ и "Нова република" в присъствието на Борисов.


Петкова препоръча служебният кабинет да поиска от Брюксел удължаване на срока за становището след 4 май, за да може то да бъде подкрепено с широк консенсус от новото управление на страната.

България разчита в рамките на европейската процедура да предоговори формулата за определяне на цената, по която "Газпром" й доставя природен газ.


Според експертни оценки на "Нова република" България може да разчита на икономии с до 500 млн. лв. годишно.

В средата на март след продължило пет години антитръстово разследване "Газпом" се съгласи да сътрудничи на Европейската комисия, за да избегне солидни глоби. Антимонополните органи на ЕС разследват компанията заради твърденията за по-високите цени на газа, който продава на страните - членки от Централна и Източна Европа, и освен това налага пречки пред конкурентни компании, които да ползват изградената вече инфраструктура в региона.

Евросъюзът поиска от осем страни, сред които и България, становища по случая, за които те получиха срок от седем седмици, които вече изтичат.

Дневник