На днешния 24 април рожден ден празнува българската певица Лили Иванова.

Родена в гр. Кубрат, тя е кръстена на починалата си по-голяма сестра Лиляна. Семейството има четири деца, всички от които са момичета, като две от тях почиват от скарлатина.

Бащата на Лили Иванова е чиновник в полицията и кметството в периода преди 9 септември 1944 г., което става причина впоследствие да бъде арестуван за повече от 3 месеца. По време на Втората световна война започва да се занимава с отдаване на автомобили под наем, а след това става шофьор. Майка й е работила като сервитьорка в моменти на финансови трудности.

Първи стъпки в кариерата:

Тя получава първия си музикален инструмент - акордеон, като подарък от родителите й, когато е 7-8-годишна. Тя започва да се учи сама, тъй като няма кой да я обучава, а по-късно започва да се учи да свири на пиано.

Първите данни за изяви пред публика на Лили Иванова са от 1956–57 г., когато тя изпълнява популярни песни на организираните в техникума "вътрешни фестивали". Печели известността на местна певица.

През 1962 г. певицата е включена в концерт на Вили Казасян и неговия състав "Студио В", като участва като подгряваща певица. Първото й турне извън България е в Румъния.

Две години по-късно изпълнява песента "Лунни лъчи" на Йосиф Цанков от репертоара на Мими Николова и една бърза румънска песен, като тогава тя добива по-широка популярност.

През 1966 г. в Братислава, Чехословакия, Лили Иванова се явява на първия си международен конкурс, където печели и трите награди "Златен ключ" – за най-добър изпълнител, за най-добра мелодия и текст.

На "Златният Орфей" през 1973 г. тя се запознава с гостуващия Хулио Иглесиас, а на следващата печели "Голямата награда за изпълнител". През 80-е години Лили Иванова има множество участия в Източна и Западна Германия.

В периода на 60-те, 70-те и 80-те години осъществява многобройни концертни турнета в чужбина – най-много в СССР, но също и в Германия, Куба, Япония, Турция, Чехия, Югославия, Унгария, Полша, Гърция, Португалия и др.

През 2007 и 2008 г. Лили Иванова прави големи концерти в Зала 1 на НДК, а на 16 май 2015 г. тя излиза на участие в зала Troxy в Лондон, който е и нейният първи концерт в столицата на Великобритания.

Любопитно:

Като малка тя е тренирала художествена гимнастика, като дори печели златен медал на Републиканското първенство в Русе през 1952 г.

През 1956 г. Лили Иванова започва да учи в Медицинския техникум за медицински сестри и акушерки в гр. Сталин (както тогава се нарича Варна) за медицинска сестра, като по-късно започва работа в болницата в гр. Кубрат.

Един от "знаците" за това, че трябва да се занимава професионално с музика и че ще добие популярност е окуражаващо предсказание на ръка от възрастна циганка.

Започва за около две седмици да пее в цигански оркестър, свирещ в ресторант в Кубрат, защото ѝ е нужна т. нар. "категория" (документ, удостоверяващ изпълнителски умения).

На сватбата с първия й съпруг Георги Павлов присъстват едва четирима човека, на церемонията с втория й съпруг, пианиста Иван Пеев, гостите са само трима. В биографията си от 2009 г. певицата нарича Иван Пеев "единствената (ми) любов".

Третият съпруг на Лили Иванова е Янчо Таков, син на партийния функционер от управлението на Тодор Живков Пеко Таков. Кумове са им Людмила Живкова и съпругът ѝ Иван Славков. Бракът не просъществува дълго.

По време на турнета из страната певицата се сблъсква със сериозни здравословни проблеми, които налагат две операции, които не ѝ позволяват да има деца в бъдеще.

През 1987 г. тя е официалният културен посланик на България по време на честванията на 750-годинината на Берлин.

Към 2010 г. пенсията на изпълнителката е около 105 лв. и на нея ѝ се налага да се издържа с пеене. Констатирани са неплатени даници от нейна страна.

Днес.бг