Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза в телефонен разговор с президента на Украйна Петро Порошенко, че действията на Русия в източна Украйна са пречка за подобряване на отношенията между САЩ и Русия, съобщава БТА.

В телефонния разговор след смъртта в източна Украйна на американски наблюдател от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Порошенко и Тилърсън са подчертали, че е необходимо всички страни и преди всичко сепаратистките сили, ръководени от Русия, да изпълнят незабавно ангажиментите си по силата на Минските споразумения за мир, каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

Той посочи, че Тилърсън се е обадил по телефона на Порошенко, за да обсъдят неотдавнашното му посещение в Москва. Държавният секретар е приел съболезнованията на Порошенко за смъртта на американския наблюдател от ОССЕ.

Заместник-ръководителят на мисията на ОССЕ Александър Хъг каза, че наблюдателят е убит при избухването на противопехотна мина. Ранени са още двама членове на мисията - германец и чех.

Марк Тонър призова Русия да използва влиянието си над сепаратистите да направят първа стъпка към мира в източна Украйна.

Дневник