Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) обяви пред Нова телевизия, че разполага с доклад на компетентните институции, в който пише, че кибератаката на местните избори през 2015 г. е дошла от организация, базирана в Русия. По думите му същата организация е замесена и в кибератаката срещу германския Бундестаг, която беше осъществена малко преди вота в България преди 2 години.

Според Плевнелиев цел на хакерите е бил проведеният заедно с местните избори референдум за електронното гласуване. "Защо се получи така, че Русия няма интерес да се дадат права на около 2 млн. българи в чужбина да гласуват", попита Плевнелиев.

В деня на местния вот през 2015 г. сайтовете на Централната избирателна комисия и президентството се сринаха и не работиха няколко часа. Тогава Плевнелиев е поискал от службите в България да изготвят доклад от къде идва кибератаката. Той призна, че се е обърнал и към международни служби за сигурност.


По думите му четири държави се месят в българския политически процес. Това са Русия, Турция, Македония и Сърбия. Първите три се опитвали да влияят и в изборните процеси в страната.

"Имам съмнения, че Русия финансира български партии. Наши политици често посещават Русия, като визитите им не са съгласувани с външно министерство", добави Плевнелиев.

Той не подмина и предизвикалата сериозен обществен и политически отзвук среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена и издател Сашо Дончев. Според него няма нищо лошо Цацаров да се вижда с когото и да е, важно било обаче за какво си говори със събеседниците си.

"Очевидно е, че има нещо нередно, след като има подадена оставка от страна на член на Изпълнителното бюро на БСП. Оставката на Георги Гергов беше разумна и коректна. Не е добре за политиците да организират подобни срещи. Трябва да се носи отговорност и действията на БСП бяха правилни", каза още Плевнелиев, като подчерта, че Висшият съдебен съвет трябва да бъде сезиран по казуса.

Той добави, че вижда позитивна промяна в действията на Волен Сидеров в последните месеци. "Дали обаче това не е театрално действие предстои да видим", уточни Плевнелиев.

Дневник