Центристът Еманюел Макрон е получил малко над два процента повече гласове от крайнодясната Марин льо Пен на първия тур на изборите във Франция, показват окончателните данни на френското Министерство на вътрешните работи, цитирани от "Ройтерс".

Макрон е спечелил 23.86% от вота, а за Льо Пен са гласували 21.53% от избирателите, които отидоха до урните. Късно в неделя частично преброяване отреди по-добрия резултат на Льо Пен, по впоследствие властите обясниха, че обработените протоколи са предимно от селските райони, откъдето се очакваше и по-силна подкрепа за лидера на Националния фронт. (Всичко по-важно от изборната нощ, проследено в реално време от "Дневник", четете тук.)

Резултатите им потвърждават, че двамата отиват на балотаж на 7 май. На трето място остава консервативният кандидат Франсоа Фийон, следван със съвсем малка разлика от крайнолевия Жан-Люк Меланшон, добавя министерството.


Избирателната активност по последни данни е достигнала 78.5% - с един процентен пункт по-ниска от тази на първия тур на президентския вот през 2012 г. Телевизия France24 цитира две проучвания на водещи агенции, според които се очаква Макрон да вземе между 62 и 64 на сто от гласовете на балотажа.

Ако тези прогнози ще сбъднат, победата ще бъде първата в кариерата на 39-годишния макрон, който никога не е печелил изборна длъжност, отбелязва "Ройтерс".

Френските медии междувременно започнаха да подгряват за втория тур, изтъквайки, че резултатът е сигнал за ярка промяна в политическия живот на Франция. В редакционен коментар влиятелното издание "Льо монд" обяви, че вотът от неделя ясно очертава "ново разделение" в страната, различно от старото между левия и десния блок, традиционно доминирали в политиката на Петата република. Вестникът подчертава, че вотът в градските райони и бил видимо различен от този в селските и сблъсъкът е очертал разделение между проевропейските и подкрепящи бизнеса гласоподаватели и националистите, подкрепящи глобализацията, пуснали гласа си съответно за Макрон или Льо Пен.

"Фигаро" извежда като заглавие на първа страница "Десният нокаут" и подчертава, че дори традиционният кандидат с шансове, Франсоа Фийон, се е оказал изхвърлен от надпреварата. "Бе загубено онова, което не подлежеше на загуба". "Въпреки небивалото желание за промяна след петгодишния мандат, единодушно оценен като бедствен, десницата за първи път в историята си няма да бъде представена на втория тур от президентските избори", добавя изданието, цитирано от БТА.

Голям взрив" или "голям скок в пропастта", пише икономическият всекидневник "Лез' еко", според който резултатът от първия тур е разбиване на системата и разрив с миналото и нова страница във френския политически живот.

"Либерасион" отбелязва, че Националният фронт постигна най-добрия в историята си резултат на президентски избори. "А ако битката прерасне в конфронтация между народа и елитите, какъв резултат да очакваме? В този нов декор всичко е възможно. С други думи, трябва да сме бдителни".

Дневник