Заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов оттегли кандидатурата си за изборен член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Решението било лично и продиктувано от интересите на прокуратурата, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.


В края на март, т.е. в последния възможен момент във ВСС бе внесено предложение на 31 прокурори за издигането на кандидатурата на заместника на Сотир Цацаров за член на новия съвет. Днес обаче той е оттеглил съгласието си.

Оттеглянето било извършено след разговор с главния прокурор, който изцяло споделял мотивите на заместника си. 

Мандатът на ВСС изтича през октомври тази година. След промените в Закона за съдебната власт от миналото лято изборът от квотата на магистратите - и за съдиите, и за прокурорите, ще става пряко, на принципа един глас - един магистрат. Само една е номинацията за следователското място в прокурорската колегия - на шефа на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Евгени Диков. Тя се състои от 11 членове - 5 прокурори 1 следовател, избрани пряко от професионалната общност, и 5-има избрани от парламента.

Дванадесет прокурори - без Сарафов, пък ще се борят за четирите места, след като едното е за главния прокурор.

Преди време Цацаров предложи кандидатите за новия състав на ВСС да водят предизборната си кампания в извънработно време. 

Дневник