Членовете на Икономическа комисия към Общинския съвет предложиха да се отложи решението на въпроса за изграждане на футболно училище на терена на Тежкия полк.

Парламентаристите заявиха, че се нуждаят от допълнителна информация, за да разрешат безвъзмездно право на строеж на Сдружение ФК „Волов 1929“.

На заседанието на комисията, за да защитят проекта и искането си за терен, присъстваха представителите на клуба Петър Рафаилов и Милен Пенчев. Те не успяха да убедят членовете на Икономическа комисия, че проектът им е в интерес на града.

Съветниците изразиха опасение, че нямат достатъчно гаранции, че когато на терена се построи база, след това тя няма да бъде изоставена да се разруши.

Друг аргумент на съветниците, за да отложат решението бе, че ако теренът се даде, то той ще бъде „затворен“ и евентуални други инвеститори, които искат да го вземат, ще бъдат отблъснати. Не стана ясно обаче има ли конкретен интерес към Тежкия полк или се говори хипотетично.

Председателят на комисията Иван Ламбов подчерта, че на първо място трябва да се постави обществения интерес. Той припомни, че за Тежкия полк има идея там да се направи парк.

„Ако се изгради парк, то той ще е отворен от сутрин до вечер за всички, а няма да е за 100 души“, заяви Ламбов. Той поиска и банкова гаранция от „Волов 1929“. „При кандидатстването по европрограма се изисква 20% съфинансиране и ние трябва да сме уверени, че имате средствата, защото това може да се превърне в Летния театър №2“, каза Иван Ламбов.

Членовете на комисията предложиха и да се постави срок за ползване на евентуалното бъдещо футболно училище от „Волов 1929“, като посочиха 35-40 години. Те поискаха и уверение от сдружението, че ще може да експлоатира базата.

Петър Рафаилов се съгласи със сроковете, които поставят общинските съветници. Председателят на УС „Волов 1929“ подчерта още, че от тях се иска единствено съгласие за даване на разрешение на строеж на терена, за да може да се кандидатства за евросредства. А ако проектът не получи финансиране, то теренът си остава свободен за други инвеститори.

Общинските съветници не се съгласиха изцяло с това и поискаха писмен отговор на въпросите: по коя програма ще се кандидатства, кога е крайният срок за кандидатстване, иска ли се съфинансиране и осигурено ли е то, има ли средства за издръжката на базата, след като бъде построена.

Въпреки гласуваното днес отлагане, докладната ще влезе за обсъждане на предстоящата сесия на Общинския съвет в четвъртък, освен ако не бъде оттеглена от вносителя й - кмета Любомир Христов.

ШУМ.БГ