Служебният министър на енергетиката Николай Павлов съобщи пред журналисти, че държавните дружества в енергетиката - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Български енергиен холдинг", са готови със становището си по предложените ангажименти на "Газпром" по делото с ЕК.

Той съобщи, че има доста неясноти по тези ангажименти и по тази причина дружествата са подготвили въпроси, които ще бъдат изпратени на ЕК най-късно до края на днешния работен ден.

Чакаме отговор и ако не получим в срок необходимата информация, ще поискаме удължаване на срока, защото информацията не е достатъчна, посочи министърът. На 13 март ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища за представените от "Газпром" ангажименти. В този смисъл министърът посочи, че срокът 4 май не е преклузивен.

Министърът направи изявлението след участието си в срещата, инициирана от премиера Огнян Гердижков с ГЕРБ, начело с нейния лидер Бойко Борисов, на която Министерството е информирало за становището на държавните дружества в енергетиката по предложените ангажименти на "Газпром" по делото с ЕК.

Енергийният министър отбеляза, че предложените ангажименти от страна на "Газпром" в частност са факт по договорите на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българският енергиен холдинг.

Приемаме ги за позитивни, но искаме да бъдат разширени, за да може да бъде защитен интересът на дружествата и на държавата, заяви министърът. Сред тях той посочи това, че българската страна в лицето на "Булгаргаз" няма забрана за износ на природен газ.

Бившият енергиен министър Делян Добрев отбеляза, че страната подкрепя и в договорите на други държава да няма забрана за реекспорт. Другите два пункта се отнасят до междусистемната свързаност и до отказа от претенции към български контрагенти по отношение на "Южен поток", което с подписването на окончателното инвестиционно споразумение България е решила през 2012 г., отбеляза министърът.

В отговор на въпрос служебният министър посочи, че за да се стигне до договаряне на нова цена на синьото гориво, са необходими поредица от стъпки, а Делян Добрев изтъкна, че в сегашната процедура се говори за клаузи в договорите, а не за нови цени. Ако има нови преговори, те ще бъдат на по-късен етап, допълни Добрев.

Служебният министър на енергетиката информира, че ще инициира изслушване и дебат в Народното събрание, което се очаква да стане до края на седмицата. Това според министъра се налага, защото за изготвяне на национална позиция е нужно всички парламентарни групи да бъдат запознати и да има общо становище.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова също отбеляза важността на консолидирането около единната позиция на България по темата. Тя посочи, че страната е важно да запази позицията на България като транзитен център и максимално да се защитят интересите й чрез възможността за последващи преговори с "Газпром" и предоговаряне на по-добри условия и цени, свързани с доставката на природен газ.

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков ("Нова република"), който също бе сред поканените на срещата при премиера, посочи, че дебатът по темата в НС ще позволи на по-широка експертна общност да се включи с вижданията си по българската позиция, която по думите му трябва да защити три стратегически цели - свързана с цените, със свободата и гъвкавостта на пазара и с мястото на България като център на транзитни потоци.

Dnevnik.bg