Фолклорният хор "Мистерията на българските гласове" ще представи нов албум с два концерта, за които в България ще дойде виртуозната вокалистка и половинка от австралийската етно-ембиънт формация Dead Can Dance. Лиса Джерард, която участва в албума, ще пее със световноизвестния български ансамбъл на 6 юни в София и на 8 в Пловдив, съобщават организаторите.

Днешният състав на хора, чиито записи се носят в космоса на сондата "Вояджър", не се е връща често в родината си, а последният албум, издаден под това име е златната им колекция от 2008 г. Сегашният обаче е композиран в голяма част от Петър Дундаков. Той е и продуцент на записа, който ще бъде издаден от "Шуберт Мюзик Пъблишинг".

Освен че е носител на "Грами" женският народен хор с диригент професор Дора Христова е известен със съвместните си проекти със световни имена от други жанрове, от американския квартет "Кронос" до Боби Макферин.

Лиса Джерард е лице и глас на друга световноизвестна формация - австралийска Dead Can Dance, която пробива през 80-те години с комбинацията от мрачно уейв звучене, влияния от различни видове фолклор и изключителната й вокална техника. Освен певица Джерард е и композитор на филмова музика, носител на "Златен глобус" за музиката от "Гладиатор" съвместно с Ханс Цимер. На концерта ще бъдат представени съвместните й произведения с хора, в които участват още гост-перкусионистът на Dead Can Dance Дейвид Кукерман, както и неколкократният шампион по бийтбокс, българинът SkilleR.

Билетите за двата концерта са на цени от 10 до 40 (в Античния театър в Пловдив) и 20 до 50 лв (в зала "България" в София) и вече могат да бъдат закупени онлайн и в партньорската мрежа на Eventim.

Dnevnik.bg