Прокуратурата започна разследване срещу длъжностни лица от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за престъпления по служба, съобщи пресцентърът й. Държавното обвинение не съобщава срещу кои членове на КЕВР е образувано делото.

Казва се само, че днес антикорупционното звено към Софийската градска прокуратура е образувало досъдебно производство срещу членове на регулатора. То идва след постъпил на 16 януари 2017 г. сигнал до главния прокурор. Сотир Цацаров е изпратил сигнала на столичното държавно обвинение. Той бил изпратен и до председателя на Народното събрание, до министър-председателя, до министъра на вътрешните работи и до председателя на ДАНС. "До настоящия момент на прокуратурата не са известни предприетите от тях действия", се посочва в съобщението на прокуратурата.

В него не се казва за какво и срещу кого е сигналът. В материал на агенция БГНЕС от 20 април, часове преди Сашо Дончев да говори пред телевизия Би Ай Ти, беше публикувана снимка на споменатия сигнал, но без да се вижда адресантът. В сигнала се съдържаше информация за изпратения от Сашо Дончев през м.г. сигнал до Европейската комисия за господстващо положение на "Булгартрансгаз" на българския пазар, в резултат на което ЕК е образувала дело срещу България.

След сигнала е започнала проверка, която е показала, че трябва да се установи дали членовете на КЕВР са изпълнявали задълженията си за контрол на изпълнението на основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества и дали действително направените инвестиции от тези дружества отговарят на заявените от тях и утвърдените от регулатора.

Изпълнението на тези задължения има пряко отношение върху цената на газта за крайния потребител, аргументират се от прокуратурата. Предмет на разследване ще бъде и осъществено през март 2015 г. вливане на търговски дружества в "Софиягаз", преименувано на "Овергаз мрежи" АД и по-точно дали действията на КЕВР в тази насока не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта.

Друга насока на разследването е жалба отпреди 6 години - на 20 януари 2011 г. жалба от "Овергаз Инк" АД до ДКЕВР срещу "Булгартрансгаз" ЕАД, за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до ПГХ "Чирен". В задълженията на регулатора е разглеждане на жалбите и произнасяне по тях в двумесечен срок. Въпреки че комисията е била сезирана надлежно, в законния срок членовете й не са се произнесли по нея. Това е довело до образуване на дело за злоупотреба с господстващо положение пред Европейската комисия срещу БЕХ, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз", което към момента не е приключило.

От бездействието на длъжностни лица от ДКЕВР, които заемат отговорно служебно положение, могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се както в налагане на финансови санкции, така и в разстройване на енергийната система на държавата, посочват от държавното обвинение.

"Преценява се и евентуалното извършване на длъжностни престъпления при последното определяне на цените на газта, топлоенергията и водата (за гр. София), довело до значителен ценови скок за крайния потребител", се казва още в съобщението. Предмет на разследване в тази насока е наличието на действителна обоснованост на цените от страна на крупните енергийни доставчици.

Съобщението за образуваното дело идва няколко дни след като Сашо Дончев огласи, че е бил поканен от бизнесмена Георги Гергов в неговия офис и там е дошъл и главният прокурор. Той изразил по думите на Дончев неодобрително мнение за вестник "Сега" и художника Комарницки, освен това попитал Дончев защо подпомага пртията "Да, Българияа" като си има хубав бизнес, и под формата на риторичен въпрос казал на издателя, че "контактите му са под контрол".

Dnevnik.bg