Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) прави трети опит да глоби българката федерация (БФВТ), обявиха от организацията, ръководена от Неделчо Колев. Според информацията решението е взето на заседание на изпълкома на IWF от 2 април по време на световното първенство за юноши и девойки в Банкок.

Международната федерация опитва да глоби България заради допинг скандала от март 2015 г., когато целият национален отбор беше хванат със станозолол. От българската федерация обжалваха с твърдението, че федерацията, треньорите и 11-те състезатели нямат вина.

Сега разликата е, че исканата глоба е 250 хил. долара. Това е два пъти по-малко спрямо предишните два случая.

Последното развитие на случая от края на януари приключи с решение на Спортния арбитражен съд в Лозана в полза на българската федерация. Сега в БФВТ се готвят за ново обжалване.

"Пак ще обжалваме. Заедно с президента Неделчо Колев бяхме в Банкок, като предварително настоявахме за среща с президента на IWF Тамаш Аян, както и за наше присъствие на изпълкома. Самият Аян беше дал подобни индикации и беше казал, че ще говорим там по случая, за да се изяснят и уточнят нещата по сложния казус. За жалост подобни срещи и участия в заседания не се състояха, отказаха ни разговори и разбрахме за глобата отново постфактум", каза адвокатът Радостин Василев, защитаващ интересите на българската федерация.

Според него третото поредно налагане на глоба е световен прецедент и говори за очеваден натиск срещу БФВТ. "Този път на заседанието на изпълкома в Банкок са били дори представители на адвокатската кантора от Швейцария, защитаваща интересите на IWF пред КАС. Това ще затрудни защитата ни, но смятам, че отново имаме аргументи и основания за обжалване. Не искам да се наемам с прогнози, но се надявам това да е последното подобно дело пред международния спортен арбитраж в Лозана", добави Василев.

Dnevnik.bg