На този етап с "Обединени патриоти" сме на финала на коалиционното споразумение, каза след поредният кръг от преговори депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов. Поименният състав на кабинета ще е ясен, чак след връчването на мандата от президента, което ще се случи тази седмица, а срокът за съставяне на правителството остава 4 май.

От думите на Горанов се разбра, че в споразумението все още не са завършени текстовете, свързани с механизма на управление, технологията на упражняване на властта и действията при кризисни ситуации.

Горанов каза, че в коалиционното споразумение ще има механизъм за номиниране и отзоваване на министри. Министър ще може да се отзовава от партията, която го е издигнала, като премиерът също ще има думата.

 "Структурата на бъдещото правителство повтаря тази на последния мандат на "Борисов" , има четири вицепремиерски поста", поясни още Горанов. По думите му вицепремиерските постове не са завършени като ресор, но има нови моменти, свързани с европейското председателство. Съотношението ще отчита тежестта на всяка от двете партии в парламента. "Някои вицепремиери могат да бъдат и министри", каза още Горанов, който е сочен за бъдещ министър на финансите.

Няма логика в бъдещия кабинет да има министерства губернии на една или друга партия, каза съпредседателят на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов. Според него би било "тотална грешка", ако "Обединени патриоти" вземат едно министерство, което да има само квота и хора от една партия. "Това показа своята несъстоятелност в предишния мандат. Затова подобни грешки не трябва да се допускат. Партньорите са партньори, за да могат и да споделят отговорността", заяви Каракачанов. Той каза за пореден път, че "персонални назначения, имена за съответни ресори, не сме назовавали". "Към момента има едно ясно име и това е името на министър-председателя", каза Каракачанов. Той се надява с направените бележки, следващите един-два дни споразумението да бъде готово. 

Дневник