Върховният касационен съд на Румъния отхвърли днес като неоснователно оспорване, внесено от лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня срещу присъдата му по т.нар. дело "Референдум".

Миналата година той беше осъден на две години затвор условно за изборни злоупотреби, припомня информационният сайт "Зиаре", цитиран от БТА.

Един от мотивите на Драгня за обжалването на вече влязлата в сила присъда е фактът, че мотивацията на съдебното решение е била оповестена десет месеца след произнасянето му, а не в рамките на предвидения от Наказателно-процесуалния кодекс 30-дневен срок.

 Магистратите от Върховния касационен съд обаче отхвърлиха контестацията му и потвърдиха окончателната присъда. Освен това съдиите разпоредиха, че Драгня трябва да плати 100 леи (43 лева) разходи за съдебния процес.

Ливиу Драгня има двугодишна условна присъда за изборни злоупотреби по време на референдум през 2012 г. за отстраняване от длъжност на тогавашния президент Траян Бъсеску. Това му попречи да стане премиер, макар че ръководената от него СДП спечели убедително парламентарните избори през декември.

Още преди изборите президентът Клаус Йоханис предупреди, че няма да приеме премиерът да е бил осъждан. Сегашният кабинет е оглавен от бившия министър на комуникациите и бивш кмет на Тимишоара Сорин Гриндяну. Той бе второто предложение на социалдемократите за премиер, след катономинацията на бившия регионален министър Севил Шайдех беше отхвърлена от президента.

Дневник