Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да е готов да наложи нови санкции на Северна Корея в обстановка на покачване на напрежението заради ракетната и ядрената програма на Пхенян, предаде БТА.

"Статуквото в Северна Корея е недопустимо. Съветът трябва да има готовност да наложи нови и по-силни санкции на севернокорейската ядрена и ракетна програма", каза Тръмп на среща в Белия дом с постоянни представители в Съвета за сигурност на ООН в момент на нарастващо безпокойство, че КНДР може да подготвя шести ядрен опит.

"Това е реална заплаха за света, без значение дали искаме да я обсъждаме, или не. Северна Корея е голям световен проблем, който най-после трябва да решим. Хората си затварят очите от десетилетия и сега е време да решим проблема", добави президентът на САЩ. Тръмп не посочи кога според него трябва да се наложат нови санкции на Северна Корея. Американски официални представители казват, че администрацията му обсъжда дали те трябва да се запазят като реакция на нов севернокорейски ядрен или ракетен опит или да се наложат щом бъдат договорени.

Тръмп призова Съвета за сигурност на ООН да работи по конкретни проблеми и заплахи. "ООН не обича да се захваща с решение на определени проблеми. Призовавам Съвета за сигурност съвместно да приеме мерки за всички тези многобройни заплахи", добави той. Държавният глава призова и да се направи оценка на бюджета на ООН, защото по думите му "разходите съвсем са излезли от контрол". Тръмп добави, че ако организацията работи ефективно, той би се безпокоял по-малко за разходите.

"Нужно ни е страните членки заедно да отстранят недостатъците и проблемите от раздуването на щата. Искам също да кажа, че по мое мнение ООН сега изостава, но има огромен потенциал", заяви Тръмп. 

Дневник