Кандидатката за президент на Франция Марин льо Пен обяви, че временно напуска поста си на председател на крайнодясната партия Национален фронт, предаде БТА. С решението изглежда тя цели да привлече по-широк кръг потенциални избиратели за балотажа на 7 май, когато ще се изправи срещу независимия центрист Еманюел Макрон, отбелязва агенция Асошейтед прес.

"Тази вечер вече не съм председател на Националния фронт. Аз съм кандидат за президент", заяви Льо Пен. В миналото тя вече е казвала, че не е кандидат на партията си и подчертава, че мерките, които излага, не са на партията ѝ, а нейни.

Льо Пен, която получи 21.53% от гласовете на първия тур, от няколко години се стреми да привлече гласоподаватели от левицата и десницата и за целта изчиства облика на Националния фронт, който е приеман като расистка и антисемитска партия, посочва БТА. Агенцията цитира допитване на Елаб, според което на втория тур Макрон ще победи с 64% срещу 36 на сто за Льо Пен. По-рано днес допитване на ИФОП показа, че Макрон ще спечели с 60 срещу 40 на сто, отбелязва Ройтерс. 

Дневник