Турският посланик в България Сюлейман Гьокче обяви, че няма нито едно изпълнено искане за депортация на членове на терористичната организация ПКК. Пред Нова телевизия той подчерта, че България не знае нищо за тероризма и когато се говори за заплаха за националната ѝ сигурност трябва да се посочва точно този проблем.

"Турция не се намесва и не влияе на вътрешните работи на нито една държава. Тези твърдения са необосновани, неверни, манипулативни и изкривяващи фактите. На наша територия имаме огромен брой терористични организации, а до сега нито един от членовете на ПКК в България, за който е поискана депортация, не е бил върнат в Турция", заяви Гьокче.

Той добави, че страната му е много добър съсед на България и точно заради това трябва да се спре с говоренето, че е заплаха. По думите му подобен тип реторика напомняла на "едни мрачни изказвания във вестник "Работническо дело", че Турция е враг номер едно".

 "Искам политическото ръководство на България да спре тази лудост, защото не е конструктивно. Имаме история от стотици години, имаме бъдеще заедно. Не е добре да се напада вашия приятел, съсед и партньор", уточни Гьокче.

Той изрази учудване защо в България има сериозни притеснения дали ще се върне смъртното наказание в Турция. По думите му това засяга само преговорите между южната ни съседка и Европейския съюз за влизането ѝ в общността.

"Би било жалко, ако ЕС избута Турция настрани заради арогантност. Ако наречеш демократично избран лидер за диктатор е арогантност", каза още дипломатът.

Турският посланик добави, че от бъдещия премиер Бойко Борисов ще иска да демонстрира лидерство за доброто на двустранните отношения. Гьокче уточни, че очаква Борисов да не се поддава на популистки натиск. 

Дневник