Русия е подновила действието на механизма за предотвратяване на инциденти между руската и американската авиация във въздушното пространство над Сирия, пише вестник "Известия", като се позовава на източници във външното министерство в Москва.

Според руските държавни представители, чиито имена не се споменават, каналът е активиран още на 13 април по искане на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който ден по-рано пристигна на посещение в руската столица.

Действието на механизма, който работи от есента на 2015 г., беше прекратено от Русия часове след въздушните удари по сирийската база "Шайрат" на 7 април. Съгласно документа двете страни установиха протокол за действията на авиацията и безпилотните им апарати, поддържаха непрекъсната връзка помежду си и се бяха споразумели да си помагат, в случай че техен пилот падне във вражеска територия.

Държавният департамент чудесно разбира, че стратегическата инициатива в небето над Сирия е в ръцете на руските Въздушнокосмически сили, пояснява Игор Морозов от външнополитическата комисия в Съвета на федерацията, цитиран от "Известия".

Анализатори и експерти твърдят, че Вашингтон е настоял механизмът да се възстанови, за да не се стигне до "негативни последствия" във въздушното пространство на Сирия. Американските власти все още не са коментирали твърденията.

Dnevnik.bg