Каталунската полиция е задържала в Барселона четирима души, за които се смята, че са свързани с атентатите в Брюксел миналата година, пише испанският вестник "Ел паис". Изданието пише, че операцията, започнала във вторник сутринта, продължава и в момента и са задържани и други четирима, за чиято връзка с атентатите все още няма потвърждение.

Задържаните са от марокански произход и са "младежи на възраст между 31 и 39 години, които имат криминално минало, някои от тях свързани с наркотрафик", обясни Жозеп Луис Траперо, шефът на полицията в Каталуня, цитиран от изданието. Техният постоянен адрес бил в автономната област, но често пътували из Европа, твърдят властите.

Няма данни дали арестуваните са планирали нападения и на испанска територия, твърдят полицейски източници, цитарани от изданието "Ла вангуардия". Възможно е обаче да се окаже, че е разкрита "опасна терористична клетка". "Не става дума просто за лица, посвещаващи в джихад потребители на социалните мрежи или набиращи нови бойци. Съвсем друго е," добавя Траперо, цитиран от вестника.

Полицията е претърсила 12 адреса в различни части на Барселона. Разследването ѝ е започнало преди осем месеца. Вестникът разказва, че полицаите открили следи на "организирана група, свързана с джихадисткия тероризъм, която също така е извършвала дейности, свързани с организираната престъпност". В хода на операцията са оказали съдействие и белгийските служби.

За момента Испания е арестувала двайсет и двама души в 16 отделни операции тази година заради връзки с ислямистки екстремизъм, според данни на Министерството на вътрешните работи на страната, цитирано от "Ройтерс".

Dnevnik.bg