"Нюкасъл" спечели убедителна домакинска победа с 4:1 срещу "Престън" и си осигури промоция за Висшата лига. "Свраките" записаха 27-ия си успех от 44 мача и събраха 88 точки. Два кръга преди края на редовния сезон в Чемпиъншип те вече са недостижими за третия "Рединг", който има 79 точки.

Тимът на Рафа Бенитес се задържа само един сезон във второто ниво на английския футбол. Черно-белите повториха постижението си от 2010 г., когато отново се завърнаха в елита след едногодишен престой в Чемпиъншип.

Айозе Перес даде аванс на "Нюкасъл" още в седмата минута, но седем по-късно "Престън" изравни с попадение на Джордан Хюгил. Секунди преди края на първото полувреме Кристиан Ацу отново изведе домакините напред, а след почивката довършиха съперника с гол от дузпа на Мат Ричи в 65-ата минута и второ попадение на Перес в 67-ата минута.

"Нюкасъл" е огромен клуб и исках да бъда част от страхотното бъдеще, което виждам пред клуба", заяви Бенитес, който реши да остане начело на тима след изпадането от Висшата лига през миналия сезон.

"Основното нещо за мен беше, че получих уверението, че ще имаме един силен отбор - печеливш отбор. Мисля, че постигнахме нещо значимо. Никога не е лесно да се завърнеш веднага, след като си изпаднал и е трябвало да смениш половината отбор. Поздравявам играчите, служителите и всеки един човек в клуба и в града", допълни испанецът.

През лятото "свраките" се разделиха с играчи като Муса Сисоко, Джорджиньо Вайналдум, Андрос Таунзънд, Дарил Янмаат, Реми Кабея и Чейк Тиоте. Бенитес обаче беше стабилно подкрепен от собствениците на трансферния пазар и привлече футболисти за 57 млн. паунда.

Испанецът изгради най-скъпия състав в историята на Чемпиъншип, а най-ценните му придобивки бяха Дуайт Гейл и Мат Ричи, които са водещите голмайстори на тима съответно с 22 и 16 попадения във всички турнири.

"Нюкасъл" все още има малък шанс да спечели титлата в Чемпъншип, но за целта трябва "Брайтън" да не спечели нито един от оставащите си два мача. "Чайките" имат аванс от четири точки преди домакинството на "Бристол" в събота, а в последния кръг гостуват на "Астън вила". За "свраките" предстоят гостуване на "Кардиф" в петък и мач у дома с "Барнзли" на 7 май.

Dnevnik.bg