Тази година държавните зрелостни изпити ще бъдат проверявани дистанционно: на компютри в 41 оценителски центъра, разположени в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието.

Новият начин ще замени досегашната система на оценяване, при която всички проверители се събираха в София и четяха работите на зрелостниците на хартия. По този начин ще се спести време и ще се опрости процесът, тъй като няма да се налага оценките от хартиените носители да бъдат пренасяни на компютър. Така ще бъдат избегнати и евентуални грешки при пренасянето на резултатите, отбелязват от просветното министерство.

За проверка на матурите са ангажирани 682-ма оценители. Всяка работа ще се оценява, както и досега, анонимно от двама проверители. 

Тази година матурите ще бъдат разделени на модули. Учениците ще могат да излизат от стаята едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си. Отделните части ще имат различна продължителност, като цялата матура ще трае четири астрономически часа. За децата със специални образователни потребности към това време ще бъдат добавени още два часа.

Зрелостниците трябва да пишат само с черен химикал.

Матурата по български език и литература ще се проведе на 19 май, а втората задължителна матура – на 22 май. Изпитите по желание ще се проведат между 26 и 31 май. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 9 юни.

На предстоящите държавни зрелостни изпити ще се явят над 50 хил. абитуриенти. 

Дневник