До 2030 г. възобновяемите източници на енергия в Китай трябва да достигнат около 20% от общото потребление на енергия и така да нараснат с повече от половината от търсенето до 2050 г. Такива цели се е поставила държавата, съобщи представител на официалните власти, цитиран от агенция "Ройтерс" във вторник. Тези действия са продължение на дългогодишната стратегия на Пекин за намаляване и преустановяване на употребата на въглища.

Националната комисия за развитие и реформи на Китай (NDRC) заявява в политически документ, че емисиите въглероден диоксид (СО2) ще достигнат своя пик до 2030 г., а общото потребление на енергия ще бъде ограничено до 6 млрд. Тона стандартен въглищен еквивалент до 2030 г. (от 4.4 млрд. тона, заложени за тази година).Комисията посочва, че иска да увеличи нефтените и подземните съоръжения за съхранение на природен газ, но не дава повече подробности.

Изявлението до голяма степен повтаря предишни обещания, съдържащи се в петгодишните планове и други политически документи, насочени към увеличаване на използването на вятърна и слънчева енергия.

Dnevnik.bg