Северна Корея провежда мащабни артилерийски учения по повод 85-ата годишнина от създаването на своите въоръжени сили. Ученията се провеждат на фона на отправилата се към Корейския полуостров военноморска група на самолетоносача "Карл Винсън", която САЩ изпрати в отговор на нарастващото напрежение около ядрените и ракетни изпитания на Пхенян.

По същото време в Токио представители на САЩ, Южна Корея и Япония се договориха за тясно сътрудничество за мерки срещу заплахите от Пхенян. Утре всички 100 сенатори са поканени в Белия дом на специален брифинг за Северна Корея. Такова събитие се е случвало само няколко пъти в американската история и то само при изключителни кризи.

Според правителствен източник в Сеул севернокорейците са извършили стрелбите в района на крайбрежния град Вонсан. В тях са били задействани между 300 и 400 единици далекобойни оръдия.

Уточнява се, че вероятно ученията са преминали под прякото наблюдение и контрол на вожда Ким Чен-ун.

На 9 април Тихоокеанското командване на САЩ потвърди, че самолетоносачът "Карл Винсън", съпроводен от два разрушителя със системата "Иджис", и един миноносец, са се насочили към Корейския полуостров. Очаква се флотилията да навлезе в Японско море в началото на идната седмица.

По-рано днес стана ясно, че американската ядрена подводница "Мичиган" е пристигнала в южнокорейското пристанище Пусан на посещение, обявено като рутинно с цел отдих за екипажа и зареждане с провизии. Атомната подводница "Мичиган" е въоръжена със 154 крилати ракети "Томахоук". На борда й има 60 души от американските спец части. Край бреговете на Южна Корея подводницата ще се включи във военно учение.

Напрежението на Корейския полуостров се увеличи заради очакванията, че във връзка с 85-годишнината на севернокорейската армия Пхенян може да проведе нови ядрени опити или да отбележи този ден с пускане на балистични ракети.

Северна Корея пусна балистични ракети в началото на април, а Вашингтон обяви готовност да приложи всякакви средства за въздействие върху Пхенян.

Американският президент Доналд Тръмп призова Съвета за сигурност на ООН да наложи нови санкции на Пхенян. Според него организацията си е затваряла очите за севернокорейската ядрена програма. "Северна Корея е голям световен проблем и този проблем най-накрая трябва да бъде решен", заяви Тръмп.

Санкциите ще бъдат обсъдени в петък в Съвета за сигурност на ООН, на заседание, ръководено от американският държавен секретар.

В сряда всички 100 сенатори са поканени в Белия дом на специален брифинг за Северна Корея. Такова събитие се е случвало само няколко пъти в американската история и то само при изключителни кризи.

dariknews.bg