Българското правителство още не си е определило принципната позиция по казуса с "Газпром", но явно се ориентира към това да не се занимава с отминали вече събития. Това коментира в ефира на БиТи Ви Трайчо Трайков, бивш енергиен министър, в момента част от "Нова република".

Той обясни, че при започналата преди години процедура от Европейската комисия по адрес на "Газпром" е възприела подхода не да налага санкции на руския гигант. Това би означавало, че го признава за виновен и всички потърпевши, сред които България, да си поискат надплатените за газ суми. Процедурата е да се искат бъдещи ангажименти. При това положение няма как страните да имат претенции за изтекли вече договори, обясни Трайков.

По изчисления, които той цитира България е "надплатила" в сравнение със западноевропейските страни за газ над 4 млрд. лв. от 2005 г. насам.

По думите му Полша и Балтийските републики искат въобще да няма искания за бъдещи ангажименти, а "Газпром" да бъде глобена и те да получат компенсация. Други страни - като Чехия, са доволни от настоящата процедура.

Според бившия министър за България е важно да се промени формулата, по която се образува цената на газа за нея и която е силно обвързана с тази на мазута и газьола, но това не може да се очаква, защото в рамките на настоящата процедура не става дума за предоговаряне, а за едностранни ангажименти на "Газпром".

Трябва да е ясно, че преди становището на българското правителство да бъде изпратено в Брюксе, то трябва да бъде публично оповестено, за да изразят по него мнение експерти и политици.

Той посочи, че от становището на Еврокомисията ще се види как България е била ощетена и какво ще представлява газовият пазара занапред.

Dnevnik.bg