Очевидна е връзката между започналото разследване срещу членове на енергийния регулатор и скандала, свързан със срещата между шефа на "Овергаз" Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. Това е мнението на самия Дончев, изразено в интервю пред "Капитал".

Според него е несериозно да се проверява КЕВР по повод жалба на "Овергаз" в Брюксел от 2011 г. заради злоупотреба с господстващо положение на държавната "Булгартрансгаз", подаден до главния прокурор 6 години по-късно.

"В цялата тази ситуация на показност може би е толкова смешно, глупаво и объркано формулирано - защото е правено едва ли не в условията на криза, на бързане", коментира Дончев действията на прокуратурата.

По думите му, ако прокуратурата си е била на място през всичките тези години, със сигурност е нямало да се налагат показни акции и демонстрация на активност.

Дончев също така подозира, че вероятно вече е скалъпена версията, според която покойният председател на КЕВР Константин Шушулов, по чието време е бил подадена жалбата в ЕК, ще се окаже единственият виновен за евентуалната санкция от еврокомисията.

Като пълна глупост определя Дончев обвинението по другото разследване, свързано с разрешението за сливане на отделните газоразпределителни дружества в "Овергаз мрежи". Обвинението ще установява дали действията на енергийния регулатор са довели до необосновано висока продажна цена на газа.

Dnevnik.bg