Турската армия нанесе изненадващи въздушни удари в Ирак и Сирия. Според Си Ен Ен (CNN) САЩ са били уведомени само час преди началото на операцията.

Решението за нанасянето на ударите изненада Вашингтон и предизвика възмутена реакция.

Реджеп Ердоган, президентът на Турция, заяви в интервю за Ройтерс (Reuters), че е информирал лично Русия и САЩ, както и Масуд Барзани, лидера на Иракски Кюрдистан.

Атаката е била насочена срещу Кюрдската работническа партия, като по турска информация са убити 40 души в Ирак и 30 в Сирия. Според ТАСС обаче част от жертвите са от кюрдските милиции пешмерга, съюзници на САЩ във войната с „Ислямска държава”. Представители на кюрдите определиха ударите като „криминални”.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер изрази безпокойство във връзка с нанесените от турската армия удари. Той подчерта, че те са били направени „без подходяща координация” с Вашингтон.

В районите на ударите е имало и руски, и американски войници, но няма пострадали сред тях.

Според Фокс (FOX) високопоставени руски представители са се свързвали с колеги от САЩ, за да се опитат да накарат Ердоган да спре атаката, но това искане е било  игнорирано от турската страна.

Президентът на Турция обяви, че военните операции ще продължат, докато не бъде „унищожен последният терорист”.

Вести.бг