"Използвам случая да поздравя действията на прокуратурата. Всички искахме румънския модел, това е румънският модел - като се събудиш сутрин, да чуеш кого разследват". Това каза бившият и бъдещ премиер Бойко Борисов за проверката на прокуратурата и ДАНС в Агенция "Пътна инфраструктура" след среща с британския евродепутат Джефри ван Орден. "Бой по всички, така че да има превенция и да спре по тази тема да се говори каквото и да е, и да има съмнения за корупция. Който, където да го заварят, всичко трябва да се провери и да се повдигат обвинения", добави Борисов.

Ван Орден разказа, че с Борисов са обсъдили отношенията между Великобритания и България, преговорите за Брекзит "и интересите ни за добри и силни връзки между България и Великобритания и между ЕС и Великобритания". Ван Орден смята, че отношениятa мeжду България и Великобритания може да са по-силни след излизането им от ЕС. Великобритания би могла да помогне относно заплахите за сигурността на България. 

"Искаме да уверим българските граждани, че имат бъдеще във Великобритания, както и британците, живеещи в България. България ще изиграе голяма роля в председателството си на ЕС през януари 2018 г.", каза евродепутатът от Консервативната партия след срещата в парламента. Борисов добави, че се надява парламентът и политическите партии да осъзнават колко важна става България, тъй като преговорите за Брекзит трябва да бъдат завършени по време на българското председателство. "Стабилността, спокойствието, разумът и отговорността пред Европа минава през България, смята Борисов. Господ така отреди, в най-тежкия момент за Европа България да бъде център и ние трябва да се възползваме от това", добави Борисов.

Борисов каза, че трябва да има министър, отговарящ за председателството на ЕС, но отказа да коментира състава на бъдещето си правителство. Деструктивността на БСП е факт, каза Борисов за отказа на служебния вицепремиер Деница Златева да остане на същия пост в бъдещия кабинет на ГЕРБ. "Те искат да няма председателство, те искат да рушат, това им е най-силното – деструктивността", коментира Борисов отказа на БСП да се ангажира с председателството. 

Дневник