Шуменският университет ще приеме най-много 1180 нови студенти наесен, въпреки заявката си за 1576. Намаляването на общия брой е с около 1/3, като някои специалности са орязани наполовина.

План-приемът бе утвърден днес от Министерски съвет.

„Проблемът е, че се дават бройки за приоритетните, според МОН, специалности, а в същото време за традиционно търсени и желани наши специалности те бяха намалени“, коментира пред ШУМ.БГ зам.-ректорът по кандидатстудентската дейност доц. д-р Константин Константинов.

Намален наполовина е приемът в специалностите „История и археология“, „Икономика“, „Туризъм“, „Социална дейност“, „Национална сигурност“, „Растителна защита“.

„Заради орязания прием имаме спад в приходите по две направления – от субсидия и от семестриални такси. Калкулациите ни показват, че за две години ще натрупаме загуби в размер на 1 милион лева“, каза доц. Константинов.  

С днешното си решение МС определи и семестриалните такси във ВУЗ-вете в страната. В Шуменския университет таксите за бакалаври се запазват в миналогодишния размер, с изключение на тази за специалност „Системи за сигурност“, която се намалява от 475 на 300 лв. Намаление има и при някои магистърски програми, като най-голямо е то при специалност „Растителна защита” - с 200 лв. на семестър.

ШУМ.БГ