Най-голямото съкращаване на данъци от времената на Роналд Рейгън, което цели да създаде икономически растеж и работни места. Така определиха основните елементи от предложението за данъчна реформа министърът на финансите Стивън Мнучин и главният президентски икономически съветник Гари Кон при представянето им за медиите.

Според тях има висока степен на съгласие от Конгреса, за да бъдат одобрени и в парламента предложенията, за да влязат в сила от новата фискална година, започваща на 1 октомври. Подробностите тепърва ще стават известни, тъй като представеното в сряда изпълваше само една страница текст.

Както обещаваше президентът Доналд Тръмп в предизборната си кампания, сега той предлага категориите за облагане на физическите лица да бъдат съкратени от 7 на 3, като в тях данъкът върху доходите ще бъде 10, 25 и 35 процента.


Освен това се удвоява на 24 000 долара необлагаемият доход на домакинство от двучленно семейство (за отделен човек сумата е два пъти по-малка) и се премахват поредица данъци.

Белият дом предлага да се премахнат почти всички поводи за данъчни облекчения, като се запазят само тези върху лихвите по ипотечни заеми, даренията и пенсионните вноски.

Администрацията твърди, че така се облекчават бюджетите на много хора и се премахват облекчения, използвани предимно от богатите американци. От друга страна, критиците на плана казват, че само от промяната на категориите за облагане богатите си спестяват 5% данък и допълнителни средства от премахването на данъка върху наследяването на имоти.

В момента най-заможните домакинства би трябвало да плащат малко под 40%, а Тръмп обещаваше в кампанията си да ги свали на 33%. Най-богатите 10% от домакинствата плащат в момента 90% от приходите от данъците при прехвърляне на имоти.

Заможните данъкоплатци няма да плащат вече данък, който им бе наложен по линия на здравната реформа Obamacare. Според изчисления на института Tax Policy Center 51% от облекченията, предвидени в плана, ще ползват най-богатия 1% от данъкоплатците.

Предложението за бизнеса е корпоративният данък да бъде рязко понижен от 35% на 15% и от него да могат да се ползват както корпорации, така и средни и дребни компании.

Екипът на Тръмп предлага и еднократна капиталова ваканция, за да върнат компаниите в САЩ трилиони долари, изнесени в чужбина и предимно по офшорни зони. Мнучин и Кон не споменаха как ще бъдат обложени те, защото това още било обект на преговори с Конгреса.

Идеята за такова репатриране според финансовия министър е да се влеят свежи средства в икономиката и да се създадат нови работни места. Специалисти обаче казват, че в повечето случаи парите се връщат и използват, само за да се изплащат дивиденти на акционери, а не за реална делова дейност.

Големият въпрос, на който и двамата представители на администрацията избягваха да отговорят, е как ще се запълни дупката, която планът ще отвори в бюджета. Според някои изчисления за следващите 10 години тя може да достигне 4 трилиона долара. Мнучин и Кон настояваха, че данъчната реформа е за стимулиране на икономиката и парите ще дойдат от нейния растеж, който трябва да се върне на около 3% годишно.

Повече бюджетен дефицит означава, че Вашингтон ще трябва да взима заеми, но закон, който създава условия федералната власт да се нуждае от нови кредити, трябва да мине с мнозинство от поне 60 гласа в Сената, където републиканците имат 52 места.

Белият дом говори за историческа реформа и опростяване на прекалено сложната система за облагане на лица и компании в САЩ. Но ако Тръмп не получи солидна подкрепа от демократите, приемането на закона само с гласовете на републиканците означава, че правилата му ще действат 10 години. След това реформата приключва, освен ако Конгресът не я удължи, а това са нови битки в парламента за данъците.

Дневник