Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес вероятно ще вземе решение по два въпроса, обсъждането на които със сигурност ще предизвика, станалите традиционни скандали. Мнозинството ще трябва да реши дали да започне проверка срещу председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, чиято оставка беше поискана в сряда от член на съвета, или да започне проверка срещу главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със скандала "Цацаров - Дончев - Гергов".

Първата тема е заложена като първа точка в дневния ред и е внесена с името:

"Предложение от членове на Висшия съдебен съвет относно информация за проведени събрания в съдилища, свързани с предстоящите избори за членове на ВСС от квотата на съдиите".

 

Под това се крие именно поредната атака срещу председателя на ВКС Лозан Панов. Преди време във връзка с предстоящите избори за членове на съдебния съвет от магистратската квота Панов беше призовал магистратите да гласуват по съвест и да не се съобразят с мнението на адмнистративните си ръководители по места. Повод за този призив бяха данни, че още преди обявяването на датите на общите събрания за изборите, в различни области ръководителите са указвали кои кандидати трябва да бъдат издигнати и избрани.

По същия повод преди време Калин Калпакчиев предложи на Висшия съдебен съвет да излезе със становище, че

не е редно председателите на съдилища да "подсказват" на магистратите коя да е общата кандидатура,

както и да се изискат протоколите от въпросните общи събрания, на които темата е разисквана. Предложението не беше прието. Сайтът "Правен свят" също поиска по Закона за достъп до обществената информация протоколите от събранията на шест съдилища, но от пет отказаха с мотив, че това не е обществена информация.

Преди около седмица в сайтовете, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски се появи информация, че Панов "е оказвал натиск" върху административни ръководители. Оказва се, че Панов е изискал протоколите и явно това е поводът за предложената точка.

Вчера в интервю за Bulgaria on air членът на ВСС Ясен Тодоров заяви: "Лозан Панов се опитва да влияе силово на вота на магистратите по места" и обеща, че затова щяло да се разбере повече на днешното заседание. Тодоров дори поиска оставката на председателя на ВКС.

За разлика от точката срещу Панов, под въпрос е дали мнозинството ще приеме да обсъди предложението на шестима членове на съвета, сред които и председателя на ВКС, за проверка по случая "Цацаров - Гергов - Дончев". Предложението да се включи като допълнителна точка е: "Извършване на проверка за установяване на фактите и предприемане на последващи действия във връзка с публично оповестената информация за среща между главния прокурор Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Дончев." 

Дневник