Руските власти са арестували 12 души в анклава Калининград, заподозрени, че са част от терористична клетка, обяви Федералната служба за сигурност (ФСБ) на страната, цитирана от ТАСС и РИА "Новости".

Смята се, че задържаните са членове на екстремистката групировка "Ислямски джихад – джаамат муджахедин". Възможно да са участвали в дейности по набиране на членове за международната терористична организация, посочва ФСБ.

Според калининградски медии задържаните са се намирали в анклава близо от четири години, а някои от тях са имали "опит във военни операции".

Властите са установили и лидера на терористичната клетка, който е издирван в Узбекистан за престъпления с екстремистка насоченост. Не се съобщават подробности за него, но според сайта "Вести.Калининград" той е на 32 години и е "свързан с групи, воюващи в Сирия, а в Калининград се е занимавал с вербуване".

Руският анклав е притиснат между Полша и Литва и има важно стратегическо значение за Москва, тъй като е база на руския Балтийски флот.

Опасенията от набиране на членове на екстремистки групировки сред граждани на бившите съветски републики в Централна Азия, където населението е предимно мюсюлманско, в Русия се засилиха значително през последния месец, след като бе установено, че атентаторът, извършил самоубийственото нападение в метрото на Санкт Петербург, е киргизстанец, отбелязва "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Вчера двама заподозрени поддръжници на Ислямска държава бяха арестувани на остров Сахалин, в Далечния изток на Русия. ФСБ съобщи, че те са планирали терористичен акт, но не даде подробности. 

Дневник