Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за снемане на депутатските имунитети на зам.-председателя на парламента Веселин Марешки (Воля), Светла Бъчварова-Пиралкова (БСП) и Делян Добрев (ГЕРБ). Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Искането за снемане на имунитета на Марешки е заради съдебно дело за причиняване на лека телесна повреда на общински съветник при изпълнение на функциите му, както и за изнудване. Обвинителният акт на Окръжната прокуратура във Варна е внесен в съда на 14 август 2015 г. Лидерът на Воля е обвинен, че на 15 октомври 2014 год. е причинил на Костадин Костадинов, общински съветник във Варна от 2011 до 2015 г., лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание без разстройство на здравето. От държавното обвинение уточняват, че това е станало при изпълнение на функциите на Костадинов, регламентирани в правилника за организацията и дейността на Общинския съвет - Варна, според който е длъжен да прави проверки по сигнали на избиратели и при нужда да уведомява председателя на Общинския съвет и органите на държавната и местна власт.

Второто обвинение срещу Марешки е, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. във Варна, с цел да принуди Асен Миланов да поеме имуществено задължение – да му заплаща ежемесечно по 10 хил. лева, го е заплашил с разрушаване на стопанисваното от него заведение "Ред хот пица". Деянието е придружено с унищожаване и повреждане на имущество, извършено е от две лица – Красимира Колева и Веселин Марешки и са причинени значителни вреди в размер на 14 838.38 лв., се казва в обвинителния акт.

След избора на Марешки за депутат, на 24 април делото срещу него бе изпратено по компетентност на Софийския градски съд.

Дневник