Отношенията между Европейския съюз и Турция са засегнати сериозно от действията, предприети от президента Реджеп Ердоган. Това заяви днес в Бундестага германският канцлер Ангела Меркел.

„Ситуацията през последните две седмици засегна сериозно германско-турските отношения, както и европейско-турските отношения“, каза Меркел пред депутатите в парламента на Германия.

Тя поиска от Анкара да отговори на въпросите, повдигнати от европейските наблюдатели за нередности в референдума, с който турският президент Реджеп Ердоган получи пълна власт в страната.

Според доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съвета на Европа са манипулирани около 2,5 милиона гласа, което е дало на управляващите в Турция победата в народното допитване.

„Турското правителство трябва да се проучи този доклад и да отговори на въпросите, повдигнати от него”, каза Меркел. „Много внимателно ще следим как Турция ще се справи с данните за евентуални нередности”.

Тя също така подчерта, че задържането на германски журналист от турските власти е „несъвместимо с конституционната държава“.

Канцлерът допълни, че развитието на вътрешнополитическата обстановка в Турция изисква реакция от страна на ЕС.

Според Меркел общността трябва да изработи единен подход в отношенията с Анкара. „В рамките на ЕС ние ще обсъждаме, какви конкретни ответни мерки при дадено развитие на събитията намираме за подходящи“, посочи тя.

Меркел разби илюзиите и на англичаните, че на Великобритания ще бъде позволено да запази привилегиите си извън ЕС.

„Трета държава не може да има същите или превъзхождащи права, спрямо която и да е страна-членка. Може да звучи очевидно, но трябва да го кажа, тъй като някои в Обединеното кралство изглежда имат илюзии в това отношение“, заяви Меркел.

Тя добави, че ако Великобритания мисли, че може да поддържа паритет с ЕС, то само ще „загуби време” в преговорите.

Канцлерът подчерта също, че сред 27-те страни-членки има значително единодушие относно общата линия за „Брекзит” преди извънредната среща на върха на 29 април.

Вести.бг